--- ---

Beursupdate: flinke rode koersen

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 23 maart 2018

Zware dag voor beursnieuwelingen.

 De Amsterdamse beurs heeft het in aanloop naar het weekend zwaar. De AEX leverde 1,6 procent in op 519,86 punten.

Duidelijk een "risk off" zei senior financial economist Tom Simonts van KBC. De beurskenner ziet drie redenen voor de koersdruk. Allereerst is de steun van goede bedrijfscijfers weggevallen, nu het cijferseizoen voorbij is. Daarnaast waren de voorlopige groeicijfers de afgelopen dagen in zowel Europa als Amerika "toch wat zwakker dan verwacht". Tot slot wees Simonts op de handelsoorlog, die Trump donderdag weer aanjoeg met nieuwe maatregelen tegen China.

De nieuwe maatregelen die de Amerikaanse president aan China wil opleggen, zullen volgens Mark Haefele, hoofd investeringen bij UBS, weinig impact hebben op de Amerikaanse economie. Het gaat volgens Haefele om omgerekend slechts 2 procent van de totale Amerikaanse import, terwijl het ook nog om artikelen gaat die vrij eenvoudig in andere landen kunnen worden gekocht.

Daarbij meent Simonts dat Trump "als een echte businessman" opereert. Hij zet hoog in en tijdens de onderhandelingen zwakt hij af.

Mondiaal zal de economie dit jaar nog altijd goed groeien denkt Haefele. Hij mikt op het sterkste jaar sinds 2011. "Maar we willen de potentiële risico's niet bagatelliseren", aldus UBS.

"Onderliggend is er geen reden tot paniek voor 2018", concludeerde Simonts, die zei gematigd positief te zijn en heel duidelijk een voorkeur voor aandelen te hebben.

De euro/dollar handelde op 1,2332.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden vrijwel alle fondsen in het rood. Vopak wist er een winst van 0,3 procent uit te persen. KPN verloor 0,1 procent.

De grootste verliezen kwamen voor rekening van ASML en ArcelorMittal met dalingen van 3,1 en 3,5 procent.

In de AMX gingen ook vrijwel alle aandelen lager. Het grootst verlies kwam voor rekening van Air France-KLM, dat 3,8 procent inleverde. Besi werd 3,6 procent goedkoper.

Flow Traders onttrok zich aan de neerwaartse teneur en steeg maar liefst 8,9 procent. ING merkte op dat de gestegen volatiliteit van de afgelopen twee maanden de flitshandelaar goed doet. De bank denkt dat de onrust rondom Facebook en de vrees voor een handelsoorlog de volatiliteit zal blijven stuwen, net als het beleid van de Amerikaanse centrale bank en de hoge waarderingen van aandelen.

Onder de kleinere aandelen liet Sif een kleine plus zien van 0,4 procent. Verder domineerde ook in de AScX het rood. Beter Bed had het met een verlies van 3,4 procent het moeilijkst.

De beursnieuwelingen B&S en NIBC, die aan de onderkant van de prijsvork naar de markt werden gebracht, leverden respectievelijk 1,5 en 4,7 procent in. Alfen, dat donderdag naar het Damrak trok, wordt momenteel 2 cent boven de introductie koers van 10,00 euro verhandeld.

Geef een reactie