Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - maandag, 19 maart 2018 18:32

Europese beurzen beginnen week negatief

 De aandelenmarkten in Europa zijn de week negatief begonnen. De STOXX Europe 600 index daalde maandag 1,1 procent tot 373,68 punten, de Duitse DAX verloor 1,4 procent op 12.217,02 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,1 procent op 5.222,84 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,7 procent lager op een slot van 7.042,93 punten.

"De Europese markten maken zich in toenemende mate zorgen over een handelsoorlog", volgens David Madden van CMC Markets. De marktanalist wees er verder op dat het sterkere Britse pond extra druk zette op de Londense beurs.

De Britse munt liep op vanwege de ontwikkelingen rondom het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Er werd, zo bevestigden de onderhandelaars Michel Barnier en David Davis, een akkoord bereikt over een transitiedeal.

Onder het bereikte akkoord blijft het Verenigd Koninkrijk alle EU-regels tot het einde van 2020 volgen, terwijl de Britten geen zeggenschap hebben in toekomstige EU-besluiten. Barnier sprak van een "doorslaggevende" stap.

Interessant was verder ook de berichtgeving door Reuters, dat volgens bronnen het beleidscomité van de Europese Centrale Bank zich in toenemende mate richt op het verwachte tempo van renteverhogingen nu zelfs de 'duiven' binnen de ECB overtuigd lijken dat het kwantitatieve verruimingsprogramma (QE) dit jaar moet eindigen. De euro liep op tot boven de 1,23 dollar.

Op macro-economisch vlak was het evenwel rustig. De eurozone wist een handelstekort in januari 2017 om te buigen in een overschot in dezelfde maand in 2018, waarbij export en import stegen. De bouwproductie in de muntunie daalde in januari.

Later deze week krijgt de markt wel het nodige te verteren, zoals het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag en dat van de Bank of England een dag later. Algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente verhoogt en dat de Britse centrale bank die handhaaft, maar wel zal hinten op een renteverhoging in mei.

De euro/dollar verhandelde rond het slot in Europa op 1,2333, tegen 1,2265 maandagochtend. Het Britse pond werd ten opzichte van de euro verhandeld op 0,8787.

Olie werd maandag een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Micro Focus verloor liefst 46,4 procent, waarmee het softwarebedrijf de sterkste daler is van de Stoxx Europe 600. CEO Chris Hsu is opgestapt en waarschuwde voor een sterker dan verwachte daling van de omzet in 2018.

Hammerson steeg juist 24,1 procent, nadat het vastgoedconcern een overnamebod van het Franse vastgoedfonds Kleppiere ter waarde van 4,9 miljard Britse pond afwees.

Melrose Industries verloor 0,7 procent, nadat het concern de acceptatievoorwaarden voor zijn vijandige overnamebod van 8,1 miljard Britse pond op GKN verlaagde. Het concern meldde tevens dat het tot 1 miljard pond zal bijdragen aan GKN's pensioenplan in de periode waarin het het bedrijf in eigendom heeft. GKN daalde 0,6 procent.

De activistische belegger Sherborne Investors heeft een belang van 5,2 procent genomen in Barclays. Het aandeel van de Britse bank won 3,6 procent.

In de Duitse DAX eindigden alle aandelen lager, met uitzondering van Beiersdorf, dat 0,5 procent steeg. Eén van de grootste dalers was Henkel, dat 3,2 procent verloor. Het Duitse levensmiddelenconcern is het jaar niet bepaald voorspoedig begonnen, vanwege bezorgproblemen in Noord-Amerika. Toch werd de outlook voor heel 2018 wel herhaald.

In Parijs was ArcelorMittal de grootste daler, met een verlies van 3,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerde Wall Street lager. De S&P 500 daalde 1,5 procent, de Dow Jones index leverde 1,3 procent in en de Nasdaw daalde 2,2 procent.

De Aandeelhouder TV

januari 18, 2021

Terugdringen overheidsschulden groot vraagstuk

januari 18, 2021

Nieuwe stimuleringen VS broodnodig

januari 18, 2021

Akzo overklast PPG | 18 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

DAH presenteert de lunch chatsessie met Nico Inberg

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
18 jan 11:50 Nico Bakker

TA: HEINEKEN in trading range

18 jan 09:37 Cees Smit

Cees Smit: Value Picks

18 jan 07:52 Redactie

7 aandelen om te kopen voordat ze gaan exploderen