--- ---

Cambridge Analytica oogstte miljoenen Facebookers.

Het aandeel Facebook staat maandag onder druk, nadat The New York Times en The Observer zaterdag onthulden dat een databedrijf zonder toestemming privé-informatie heeft gebruikt van vijftig miljoen Facebook-gebruikers.

De New York Times en de Britse krant The Observer spraken met voormalige medewerkers van het Britse Cambridge Analytica. Zij beschreven dit als het grootste informatielek in de geschiedenis van Facebook. Cambridge Analytica was betrokken bij de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Volgens The New York Times kon Cambridge Analytica beschikken over de activiteit op social media van een groot deel van het Amerikaanse kiezerspubliek, en ontwikkelde het bedrijf technieken die later een centrale rol speelden in de campagne van Trump van 2016.

Facebook meldde vrijdagavond dat Cambridge Analytica is geschorst vanwege de beleidsovertredingen. Volgens de plaatsvervangend juridisch adviseur van Facebook had het Britse bedrijf persoonlijke data verkregen, afkomstig van 270.000 gebruikers met behulp van een app die de persoonlijkheid van de gebruiker voorspelt. Dit zou in strijd zijn met de regels die Facebook hanteert.

Facebook zou in 2015 hebben ontdekt dat de beheerder van de app, Aleksandr Kogan, gegevens had doorgespeeld aan Cambridge Analytica en een ander bedrijf. Facebook zou vervolgens de app hebben verwijderd van zijn netwerk, terwijl Cambrigde bezwoer dat de data gewist waren.

Het aandeel Facebook stond maandag 3,6 procent lager in de handel voorbeurs.

Geef een reactie