fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -maandag, 19 maart 2018

Aandeel Facebook onder druk na verdenking datamisbruik – media

Het aandeel Facebook staat maandag onder druk, nadat The New York Times en The Observer zaterdag onthulden dat een databedrijf zonder toestemming privé-informatie heeft gebruikt van vijftig miljoen Facebook-gebruikers.

De New York Times en de Britse krant The Observer spraken met voormalige medewerkers van het Britse Cambridge Analytica. Zij beschreven dit als het grootste informatielek in de geschiedenis van Facebook. Cambridge Analytica was betrokken bij de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Volgens The New York Times kon Cambridge Analytica beschikken over de activiteit op social media van een groot deel van het Amerikaanse kiezerspubliek, en ontwikkelde het bedrijf technieken die later een centrale rol speelden in de campagne van Trump van 2016.

Facebook meldde vrijdagavond dat Cambridge Analytica is geschorst vanwege de beleidsovertredingen. Volgens de plaatsvervangend juridisch adviseur van Facebook had het Britse bedrijf persoonlijke data verkregen, afkomstig van 270.000 gebruikers met behulp van een app die de persoonlijkheid van de gebruiker voorspelt. Dit zou in strijd zijn met de regels die Facebook hanteert.

Facebook zou in 2015 hebben ontdekt dat de beheerder van de app, Aleksandr Kogan, gegevens had doorgespeeld aan Cambridge Analytica en een ander bedrijf. Facebook zou vervolgens de app hebben verwijderd van zijn netwerk, terwijl Cambrigde bezwoer dat de data gewist waren.

Het aandeel Facebook stond maandag 3,6 procent lager in de handel voorbeurs.

De Aandeelhouder TV

november 12, 2019

AEX 12 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 12, 2019

Pond-Euro naar hoogste niveau sinds mei

november 12, 2019

Veilige havens doen stapje terug

november 12, 2019

Private video

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
12 nov 13:20 Redactie

3 Goedkope ETFs in een (overgewaardeerde) Bull Markt

12 nov 13:07 Albert Jellema

Slechte cijfers PostNL

09 nov 13:13 Nico Bakker

Uitbraak Altice