--- ---

Shell en Eni misleidden Nigeriaanse toezichthouders – media

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 16 maart 2018

Oliebedrijven zouden schadevergoedingen ontlopen.

 Royal Dutch Shell en Eni hebben mogelijk Nigeriaanse toezichthouders om de tuin geleid door olielekken op conto te schrijven van diefstal en sabotage. Dit zou Amnesty International volgens persbureau Bloomberg hebben geschreven in een rapport.

Door diefstal en sabotage op te geven als reden van de olielekken, en niet als operationele fout, hoefden de oliebedrijven geen schadevergoeding te betalen voor de getroffen gebieden in Nigeria. Volgens Amnesty International gaat het om 89 zaken, waarvan 46 van Shell en 43 van Eni. Mocht dit kloppen, dan betekent dit dat tientallen getroffen gemeenschappen onterecht geen schadevergoeding hebben gekregen.

De Nigeriaanse tak van Shell zou tegenover Bloomberg de beschuldigingen van Amnesty al hebben ontkracht.

Het rapport van Amnesty is voorgelegd aan de Nigeriaanse overheid, die mogelijk het onderzoek naar de olielekken uit 2011 en 2014 zal heropenen.

Het aandeel Royal Dutch Shell sloot donderdag 0,6 procent lager op 25,04 euro.

Geef een reactie