--- ---

IEA ziet vraag naar olie harder stijgen

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 15 maart 2018

Oliemarkt steeds beter in balans.

 De mondiale vraag naar olie zal dit jaar harder groeien dan voorzien, hetgeen deels teniet wordt gedaan door een sterkere stijging van de productie van schalie-olie in de Verenigde Staten. Dit bleek donderdag uit het maandelijkse olierapport van het Internationaal Energie Agentschap.

De vraag naar olie zal volgens IEA dit jaar met 1,5 miljoen vaten stijgen naar 99,3 miljoen vaten per dag. Dat is een opwaartse bijstelling van 90.000 vaten, te danken aan een sterkere vraag uit de industrie in Europa, Amerika en Japan.

De olieproductie is volgens het agentschap in februari juist licht gedaald op maandbasis, naar 97,9 miljoen vaten per dag. Op jaarbasis was er evenwel nog altijd sprake van een groei van 740.000 vaten.

Vooral olielanden die niet zijn aangesloten bij OPEC zullen volgens IEA dit jaar voor productiegroei zorgen. Met name schalie-producenten zullen bijschakelen. Het oliekartel zag afgelopen maand de productie terugvallen naar 32,1 miljoen vaten per dag dankzij het productie-akkoord dat werd gesloten.

Al met al meent IEA dat de oliemarkt steeds verder in balans komt.

Geef een reactie