--- ---

Update: ING trekt salarisvoorstel topman in

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 13 maart 2018

Bank onderschatte publieke gevoeligheid Nederland.

  Politici en vakbonden hebben enthousiast en opgelucht gereageerd op het besluit van de raad van commissarissen van ING om het vergoedingsvoorstel voor zijn topman Ralph Hamers in te trekken, na kritiek op het voorstel van klanten en werknemers.

Vorige week maakte ING bekend dat de beloningscommissie het vaste salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50 procent wilde verhogen tot 3,0 miljoen euro. De topman zou onderbetaald zijn, vergeleken met grote Europese beursgenoteerde bedrijven. De verhoging zou worden uitbetaald in "vaste aandelen", die langere tijd moesten worden aangehouden.

Na de redding van ING en andere banken met overheidsgelden in 2008 en de invoering van strenge bonusregels bleek de fors hogere bankiersbeloning nog steeds als een rode lap te werken op de publieke opinie. Het besluit leverde felle kritiek op van Nederlandse politici, die dreigden met een wetswijziging om grote salarisverhogingen bij banken te verbieden. Ook klanten en medewerkers reageerden niet positief.

Daarom zal ING het voorstel toch niet ter goedkeuring voorleggen aan de aandeelhouders tijdens de aanstaande jaarvergadering.

"De afgelopen dagen hebben veel klanten, medewerkers en andere belanghebbenden hun mening aan ons kenbaar gemaakt", zei voorzitter Jeroen van der Veer van de raad van commissarissen van ING, in een toelichting.

De voormalige topman van Shell zei de ophef te betreuren. "Wij als raad zijn verantwoordelijk voor dit voorstel en betreuren de commotie die hierdoor is ontstaan. Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat", voegde hij daaraan  toe.

De raad van commissarissen zal zich nu zorgvuldig buigen over de vraag, hoe een "duurzaam en concurrerend beloningsbeleid" kan worden ontwikkeld voor de toekomst.

De koerswijziging is goed nieuws voor Nederland en de werknemers van ING, volgens vakbond CNV. "De bank heeft zich ernstig verslikt in de maatschappelijke verontwaardiging. Waar je ook kwam, iedereen had het erover." Met name het forse aandelenpakket in het vaste salaris was volgens CNV niet beheerst en duurzaam, zoals de Code Banken wel voorschrijft.

Volgens de vakbond reageerden ook veel ING-werknemers verontwaardigd en beschaamd op het voorstel. "De bankensector zit juist in een proces van herstel van vertrouwen. De bankensector zit juist in een proces van herstel van vertrouwen. Dat krijgt natuurlijk meteen weer een enorme deuk. Veel ING-werknemers zullen opgelucht zijn dat de bank afziet van die hoge beloning."

Lijsttrekker Jesse Klaver van GroenLinks sprak van een "belangrijke overwinning" maar liet weten door te gaan met zijn spoedwet tegen salarisverhogingen van bankiers. Het initiatief kreeg al steun van de SP, PvdA, Partij voor de Dieren en PVV.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemde het besluit om de loonsverhoging terug te draaien verstandig en de enige juiste uitkomst, volgens De Telegraaf.

Het aandeel ING koerste dinsdagochtend 0,2 procent lager op 14,33 euro.

Update: om meer informatie en koersreactie te vermelden.

Geef een reactie