--- ---

Duurdere euro drukt Europese beurzen

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 13 maart 2018

Amerikaanse inflatiecijfers en leegloop Trump bepalen sentiment.

 De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten vanwege de duurder wordende euro. De STOXX Europe 600 index verloor 1,0 procent tot 375,49 punten, de Duitse DAX daalde 1,6 procent tot 12.221,03 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,6 procent op 5.242,79 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 1,1 procent lager op een slot van 7.138,78 punten.

"Het positieve sentiment dat er heerste tijdens de eerste helft van de dag verdween door de sterkere euro en pond", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

De euro sterkte aan na het verschijnen van Amerikaanse inflatiecijfers. Die bleken iets zwakker dan gedacht, waardoor de kans op snellere renteverhogingen door de Fed weer kleiner wordt. Verder leverde de greenback ook in op de chaos in het Witte Huis. President Donald Trump maakte dinsdag via Twitter bekend zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson te hebben ontslagen. Hij wordt vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo. Het vertrek van Tillerson volgt op dat van economisch adviseur Gary Cohn vorige week.

"Dit viel de markt rauw op het dak", volgens valuta-analist Hamish Muress van OFX. "Het leek er juist op dat de politieke risico's in Amerika voor het grootste deel waren verdwenen maar wat er vandaag is gebeurd toont aan hoe snel de dingen kunnen veranderen in Washington", volgens Muress.

De euro/dollar verhandelde rond het slot op 1,2397. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2330. Het Britse pond liep op na het verschijnen van de Voorjaarsnota van de Britse regering. Hierin werd een overzicht gegeven van het lopende begrotingsjaar en was men positiever over de economie van het Verenigd Koninkrijk.

Olie werd dinsdag ruim een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

E.ON won 3,9 procent. Het Duitse nutsbedrijf verhoogt zijn dividend nadat vorig jaar een nettowinst van 3,9 miljard euro werd geboekt, mede dankzij lagere belastingen, na het verlies van ruim 8 miljard euro in 2016. E.ON gaat zo'n 5.000 banen schrappen bij de integratie van Innogy, dat werd geruild met rivaal RWE.

Datzelfde RWE verloor juist 2,9 procent, nadat het nutsbedrijf vorig jaar ook een miljardenverlies omboog in winst. Het stroombedrijf verwacht dit jaar minder winst, omdat de lagere groothandelsprijzen voor stroom van twee tot drie jaar geleden dit jaar zullen doorsijpelen in de resultaten.

Antofagasta klom 3,0 procent. De koperdelver boekte vorig jaar meer dan vier keer zo veel winst. TP Icap verloor 10,5 procent. De Britse broker zag de winst meer dan halveren van 167 miljoen tot 82 miljoen pond.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa stonden in Amerika de beurzen lager. De S&P 500 en Dow Jones index verloren circa een half procent, de Nasdaq zelfs 0,7 procent.

Geef een reactie