--- ---

Markt wacht op Amerikaanse inflatiecijfers.

De Amsterdamse beurs maakte dinsdagochtend een pas op de plaats. Rond de klok van elf uur koerste de AEX op 538,49 punten.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus hadden de beurzen moeite richting te vinden en waren ook de volumes vrij laag. Veel beleggers lijken volgens Schutte het kruit droog te houden in aanloop naar inflatiecijfers over februari uit de Verenigde Staten, die later vandaag op de rol staan. "Daar vallen misschien aanwijzingen uit te halen voor de huidige trend en daarmee het toekomstige beleid van de Federal Reserve", aldus de beleggingsadviseur, die geen grote verrassingen verwacht. De markt mikt op een stijging van de consumentenprijzen met 0,2 procent op maandbasis en met 2,2 procent op jaarbasis.

"Mochten de cijfers meevallen dan kan de AEX mogelijk het niveau van 540 punten achter zich gaan laten", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak bleef het rustig vanochtend. De Spaanse consumentenprijzen stegen fractioneel in februari ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,1 procent.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2328, ten opzichte van een stand van 1,2314 bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag. De olieprijzen stegen tot 0,3 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won ArcelorMittal 2,2 procent. Het aandeel lag in de afgelopen dagen nog onder druk nadat de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen week een decreet tekende waardoor er over twee weken importtarieven worden geheven op staal en aluminium. ArcelorMittal start met de inkoop van maximaal 7 miljoen eigen aandelen, zo werd dinsdagochtend bekend.

Verder stegen Aalberts Industries met 1,3 procent en won Unibail-Rodamco 0,9 procent. ING Groep verloor 0,2 procent. De bank trok het vergoedingsvoorstel voor onder andere topman Ralph Hamers in, nadat hierover ophef was ontstaan. Vorige week werd bekend dat ING het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met ruim 50 procent wilde verhogen tot 3,0 miljoen euro.

Altice gaf 1,7 procent aan beurswaarde prijs. De Franse kabelaar voert exclusieve gesprekken over de verkoop van zijn spraakdiensten in Frankrijk, Portugal en de Dominicaanse Republiek. De desinvestering moet volgens Altice worden gezien in het licht van de verkoop van niet-kernactiviteiten door de kabelaar om de balans weer op orde te krijgen.

In de Midkap was Eurocommercial Properties koploper met een plus van 1,7 procent, gevolgd door IMCD dat 1,5 procent won. ASR Nederland kon met een min van 1,0 procent niet in het groen komen.

Er was dinsdag vooral aandacht voor kleinere fondsen, waaronder ForFarmers en Basic-Fit die met cijfers kwamen.

Beleggers bleken te spreken over de resultaten van beide bedrijven. De verkochte volumes van het veevoederbedrijf stegen afgelopen jaar met 3,2 procent, waardoor de omzet steeg met 5,8 procent. ForFarmers voorziet een gezonde financiƫle positie en herhaalde de verwachting voor de middellange termijn van een gemiddelde jaarlijkse toename van de onderliggende EBITDA met circa 5 procent. KBC Securities sprak van "mooie cijfers".

De cijfers van Basic-Fit waren volgens ING in lijn met de verwachtingen en boden geen verrassingen. In het afgelopen jaar steeg de omzet van Basic-Fit met 26 procent naar 326 miljoen euro, waar vooraf door analisten werd gerekend op 328,4 miljoen euro. De uitbater van fitnessclubs profiteerde onder meer dan een stijging van het aantal abonnementen van 26 procent naar 1,52 miljoen stuks. Ook werd er weer winst geboekt en denkt de fitnessketen dit jaar opnieuw 100 clubs te kunnen openen.

Forfarmers werd 5,3 procent meer waard, terwijl Basic-Fit 2,2 procent won.

Geef een reactie