--- ---

De Chinese centrale bank is bezig met het ontwikkelen van een eigen digitale currency.

De Chinese centrale bank, People ’s Bank of China (PBoC), is bezig met het ontwikkelen van een eigen digitale currency, de DCEP (Digital Currency Electronic Payments). Volgens Zhou Xiaochuan, voorzitter van de centrale bank, wordt er al drie jaar gesproken over de mogelijke toepassingen van een dergelijke technologie.  De digitale valuta zal gericht zijn op het optimaliseren van betalingen. Testgebruik van de DCEP moet starten in 2019. De PBoC geeft aan dat de digitale currency niet noodzakelijk een cryptocurrency hoeft te zijn, de DCEP kan ook gebaseerd worden op bestaande technologieën.

De aankondiging is enigszins verassend maar anderzijds juist niet. De Chinese regering is één van de voorlopers als het aankomt op het hard aanpakken van cryptocurrency. Het land stond tot voor kort negatief tegenover de technologie en kent nog steeds strenge regulering. Sinds vrijdag heeft de regering het nog moeilijker gemaakt voor Chinezen om te investeren in cryptocurrency’s door onder andere Bittrex en Binance te blokkeren.

Anderzijds is dit vergelijkbaar met wat China vaker doet: buitenlandse projecten en bedrijven afweren en de eigen markt beschermen. Daarnaast is het een land technologische innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Naast het aankondigen van de digitale currency maakt de PBoC ook duidelijk wat de toekomstige houding wordt tegenover ICO’s en cryptocurrency in het algemeen: slechte projecten moeten worden herkend en gestopt en goede projecten worden geselecteerd, getest en gevalideerd. Kortom, de PBoC ziet in dat er ICO’s bestaan die daadwerkelijk wat toevoegen en wil deze dan ook met open armen ontvangen. Op basis van China’s protectionistische beleid wordt verwacht dat vooral Chinese coins worden beschouwd als ‘goed’.

China heeft al enkele succesvolle ‘homegrown’ cryptocurrency projecten waaronder NEO, VeChain, Waltonchain en TRON. Bij de community’ s achter deze cryptocurrencies ontstond al snel de hoop dat de aankondiging van de PBoC een mogelijke samenwerking zou betekenen. Hier zijn echter geen concrete aanwijzingen voor gegeven.

 

Geef een reactie