--- ---

Overnamegesprekken Bunge en Archer Daniels lopen vast

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 09 maart 2018

Bedrijven zouden samen een van 's werelds grootste landbouwconglomeraten vormen.

Overnamegesprekken tussen Bunge en Archer Daniels Midland dreigen stuk te lopen nu ze geen akkoord kunnen bereiken ondanks een maand van onderhandelen. Dit meldde The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen.

De twee bedrijven zouden samen een van 's werelds grootste landbouwconglomeraten moeten vormen. In januari berichtte de Amerikaanse zakenkrant al dat ADM Bunge had benaderd door een overname maar de gesprekken verliepen sindsdien moeizaam. Een groot obstakel zouden de mogelijke bezwaren van mededingingsautoriteiten zijn.

Voor Bunge is waardecreatie hard nodig. Het bedrijf zag de winst vorig jaar dalen van 745 miljoen naar 160 miljoen dollar en kondigde een herstructureringsplan waarmee in 2020 jaarlijks 250 miljoen dollar moet worden bespaard. Beleggers lijken ondertussen ook wel wat te voelen voor een fusie met ADM, want het aandeel steeg sinds de onderhandelingen bekend werden met zo'n 11 procent. Vrijdag leverde Bunge bijna 4 procent in.

Dat de gesprekken tussen Bunge en ADM dreigen stuk te lopen, is mogelijk een uitgelezen kans voor mijnbouwconglomeraat Glencore. Vorig jaar mei benaderde het Zwitserse concern Bunge al eens voor een overname.

Geef een reactie