--- ---

Big Bitcoin Heist: IJslandse politie arresteert 11 verdachten

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 09 maart 2018

De hype rond cryptocurrency zorgt voor een stijging in gerelateerde misdaad, zowel online als fysiek.

IJsland is al langere tijd dé plek om cryptocurrency te minen. Het is booming business en steeds meer bedrijven beginnen met het opzetten van enorme warenhuizen om deze vervolgens vol te zetten met mining apparatuur. Miners zijn in principe niet meer dan grafische kaarten en processoren die ook te vinden zijn in onze eigen computers. 

IJsland is vanwege het klimaat en de aanwezigheid van natuurlijke energiebronnen ideaal voor miners. Miners verbruiken veel energie en raken snel verhit. In IJsland is de energie goedkoop en het klimaat koud, perfect dus. Het land gaat naar verwachtingen in 2018 meer energie verbruiken aan dergelijke mining operaties dan aan het voorzien van woningen. 

Niet voor de eigenaren van de ruim 600 miners die zijn gestolen in vier verschillende incidenten. De miners, met een gezamenlijke waarde van $2 miljoen zijn gestolen in wat de politie de grootste diefstal ooit noemt. De diefstal is op een voor IJsland ongekende schaal en het kan alleen maar zijn gedaan door georganiseerde misdaad.

De politie heeft inmiddels 11 verdachten gearresteerd onder wie één beveiliger. Daarnaast houdt het opvallende stijgingen in energieverbruik nauwlettend in de gaten. Dit omdat het mogelijk is dat de dieven niet van plan zijn de apparatuur door te verkopen maar zelf willen gaan minen. Op de lange termijn is daar veel meer mee te verdienen.

De hype rond cryptocurrency heeft voor een stijging in gerelateerde misdaad gezorgd. Ondanks dat het een online product is, zijn fysieke acties als deze niet uitzonderlijk. Op 23 januari werd een kantoor van een cryptocurrency exchange in Canada overvallen door drie gewapende mannen.        

 

Geef een reactie