Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 8 maart 2018 15:42

ECB zet kleine stap richting monetaire verkrapping

 De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de deur op een kier gezet naar het verkrappen van het huidige verruimende monetaire beleid. De centrale bank paste de forward guidance aan, die geldt als indicator voor het toekomstige beleid.

De zogenoemde 'easing bias' werd geschrapt. Dit is de referentie aan het verhogen van de maandelijkse obligatie-opkopen indien de economische situatie verslechtert.

"Dat scenario is nu onwaarschijnlijk", zei voorzitter Mario Draghi in zijn persconferentie. De ECB benadrukte wel dat de duur van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma van 30 miljard euro kan worden verlengd. "Het is de bedoeling dat de netto activa-aankopen voor het huidige bedrag doorlopen tot eind september 2018, of zo nodig langer, en in ieder geval totdat de Raad van Bestuur bewijs ziet van een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie in overeenstemming met zijn inflatiedoelstelling", aldus de centrale bank. Ook zal de ECB de aflossingen op de aangekochte obligaties voor langere tijd na het eventuele stopzetten van het programma herinvesteren. Dit geldt ook voor de rentes die langere tijd en tot ruim na het aflopen van QE op het huidige niveau zullen blijven.

"Dit is tegenstrijdig", volgens econoom Claus Vistesen van Pantheon Macroeconomics. "Dit zet de ECB redelijk vast in een hoek en het blijven woordspelletjes", aldus de marktvorser, die erop rekende dat de ECB de vermelding over een eventuele verlenging van QE inderdaad ook zou schrappen.

Draghi benadrukte dat het monetaire beleid "reactief" zal blijven en niet "proactief".

Inflatie geleidelijk richting doelstelling

Draghi benadrukte in zijn toelichting dat de onderliggende inflatie zich nog niet op een duurzaam opwaarts pad bevindt. Wel zal de inflatie op de middellange termijn geleidelijk oplopen richting de doelstelling van de ECB, die rond, maar net onder 2 procent ligt.

Dit jaar zal de inflatie in de eurozone gemiddeld rond 1,5 procent uitkomen, met een niveau van 1,4 procent tegen het eind van het jaar. In 2019 blijft de inflatie rond deze 1,4 procent. Dat is een lichte neerwaartse aanpassing ten opzichte van de verwachte 1,5 procent uit december. In 2020 moet de inflatie uitkomen rond 1,7 procent. "Het inflatie plaatje is niet veel anders dan drie maanden geleden", aldus Draghi.

"Met deze ramingen is de verwachting van de ECB dat de inflatie geleidelijk naar de 2 procent meer een wens dan realiteit", volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

Over de economische groei was de ECB iets positiever. Op de korte termijn lijkt het groeitempo iets sterker te versnellen dan eerder verwacht, zei Draghi. Dit vertaalt zich in een iets sterkere groei in 2018, van 2,4 procent. In december ging de ECB nog uit van 2,3 procent. De verwachte groei van respectievelijk 1,9 en 1,7 procent in 2019 en 2020 bleef ongewijzigd.

Bezorgd over handelsbetrekkingen

Draghi uitte donderdag zijn bezorgdheid over de recente handelsbetrekking, in navolging van de aangekondigde importtarieven op staal en aluminium door de Verenigde Staten en mogelijke tegenmaatregelen door Europa.

"Als je tarieven oplegt aan bondgenoten, wie zijn nog dan de vijanden?", vroeg Draghi zich af zonder expliciet te wijzen naar de maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. Hij verwacht niet dat de onmiddellijke impact van de voorgestelde tarieven groot zal zijn, maar dit verandert wanneer andere landen terugslaan met tegenmaatregelen. De ECB-voorzitter benadrukte dat het bestuur van de centrale bank van mening is dat handelsgeschillen in een multilateraal raamwerk dienen te worden opgelost en dat unilateraal handelen gevaarlijk is.

Volgens econoom Brzeski van ING duidt dit erop dat protectionisme weleens een nieuw neerwaarts risico zou kunnen zijn voor de groeiverwachtingen van de ECB.

Rente gehandhaafd

Zoals verwacht handhaafde de ECB donderdag het monetaire beleid. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent.

De euro noteerde na de persconferentie van de ECB-voorzitter op 1,2377 dollar, vrijwel gelijk aan de koers voorafgaand aan het besluit. Net na het besluit steeg de munt kortstondig tot 1,2447.

De Aandeelhouder TV

april 13, 2021

AEX 13apr21 – Correctie houdt aan…

april 13, 2021

Delivery orders stijgen bijna 700% 💥 | Matthijs Kok over Just Eat Takeaway Q1 Trading Update

april 13, 2021

Just Eat groeit door | 13 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 12, 2021

Meewind voor cyclische aandelen in aantocht

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Geen campingrally in 2021

 • 08:50

  Wall Street in afwachting inflatiecijfers & Chinese export blijft achter bij verwachtingen

 • 16:38

  TA van Edward Loef – Winnaars in de Europese sectoren

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
13 apr 13:37 Nico Inberg

Coinbase: Bitcoinbeurs naar Wall Street

13 apr 11:35 Nico Inberg

CEO Wereldhave: ‘Horeca komt keihard terug’

12 apr 14:09 Nico Inberg

Ga NIET in op bod Orange Belgium (update)