fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -maandag, 5 maart 2018

Beursblik: mega-overname AXA schudt sector op

 De overname van de schade- en herverzekeraar XL Group door het Franse AXA voor 12,4 miljard euro is "een enorme transactie" die de verzekeringssector grondig door elkaar kan schudden en ook verzekeraars in de Benelux onder druk kan zetten. Dat stelde KBC maandag in een rapport.

Volgens analist Jason Kalamboussis is het de eerste keer in meer dan tien jaar dat er zo'n grote verzekeraar wordt overgenomen en kan dit leiden tot andere megatransacties. Hij waarschuwt daarbij dat de sector in het verleden met dat soort deals al veel waarde vernietigde.

Grote Europese verzekeraars staan nu onder druk om ook grote overnames te doen, met het risico dat ze te veel betalen.

Een bijkomend voordeel kan zijn dat ze daarvoor kleinere onderdelen willen afstoten, wat interessante prooien kunnen zijn voor bijvoorbeeld Ageas. Als de grote spelers nog groter worden, zal de Belgische verzekeraar nog wat langer in het kamp van de "grote midcap"-spelers blijven. Daar is het echter goed toeven, volgens Kalamboussis, en kunnen veel deals worden gedaan.

De AXA-deal dwingt Aegon volgens KBC om strategisch "een ei te leggen" en ook actief te worden in schadeverzekeringen. Die kennis hebben ze nu nog niet in huis, maar na de AXA-deal is zo'n diversificatie wel noodzakelijk voor de Nederlandse sectorgenoot, meent de analist.

Voor ASR Nederland ziet KBC een overname van de Nederlandse sectorgenoot Vivat als mogelijke kans in een aankomende consolidatieslag. De Chinese eigenaar Anbang maakt zwaar slagzij. Volgens Kalamboussis maakt de deal een goede kans nu NN Group bezig is de overname van Delta Lloyd te verteren. De overname van Vivat zou ASR in staat stellen zich meer naar het Europese niveau te richten.

KBC merkt op dat de toezichthouder en de markt de overname nog goed zullen moeten beoordelen omdat de combinatie van schade- en herverzekeringen bij het in Bermuda gevestigde XL Group tot belangenconflicten kan leiden.

AXA wordt door de overname de mondiale nummer één in schadeverzekeringen met 30 miljard euro omzet. De kans op extra dividend of aandeleninkopen lijkt nu wel verkeken, wat samen met het uitvoeringsrisico van de fusie de negatieve koersreactie verklaart.

Het aandeel AXA stond maandag 9 procent lager op het nieuws, op 22,75 euro. KBC Asset Management verlaagde het koersdoel voor het aandeel van 30 naar 28 euro.

De Aandeelhouder TV

november 15, 2019

De broker is de marktkraam van de beurs – #Beursspel

november 15, 2019

AEX week 46 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribasa Markets

november 15, 2019

Hoop op Chinese stimuli wereldeconomie vergeefs

november 15, 2019

Wat is fundamentele analyse? – #Beursspel

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM