fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 5 maart 2018 12:35

Beursblik: mega-overname AXA schudt sector op

 De overname van de schade- en herverzekeraar XL Group door het Franse AXA voor 12,4 miljard euro is "een enorme transactie" die de verzekeringssector grondig door elkaar kan schudden en ook verzekeraars in de Benelux onder druk kan zetten. Dat stelde KBC maandag in een rapport.

Volgens analist Jason Kalamboussis is het de eerste keer in meer dan tien jaar dat er zo'n grote verzekeraar wordt overgenomen en kan dit leiden tot andere megatransacties. Hij waarschuwt daarbij dat de sector in het verleden met dat soort deals al veel waarde vernietigde.

Grote Europese verzekeraars staan nu onder druk om ook grote overnames te doen, met het risico dat ze te veel betalen.

Een bijkomend voordeel kan zijn dat ze daarvoor kleinere onderdelen willen afstoten, wat interessante prooien kunnen zijn voor bijvoorbeeld Ageas. Als de grote spelers nog groter worden, zal de Belgische verzekeraar nog wat langer in het kamp van de "grote midcap"-spelers blijven. Daar is het echter goed toeven, volgens Kalamboussis, en kunnen veel deals worden gedaan.

De AXA-deal dwingt Aegon volgens KBC om strategisch "een ei te leggen" en ook actief te worden in schadeverzekeringen. Die kennis hebben ze nu nog niet in huis, maar na de AXA-deal is zo'n diversificatie wel noodzakelijk voor de Nederlandse sectorgenoot, meent de analist.

Voor ASR Nederland ziet KBC een overname van de Nederlandse sectorgenoot Vivat als mogelijke kans in een aankomende consolidatieslag. De Chinese eigenaar Anbang maakt zwaar slagzij. Volgens Kalamboussis maakt de deal een goede kans nu NN Group bezig is de overname van Delta Lloyd te verteren. De overname van Vivat zou ASR in staat stellen zich meer naar het Europese niveau te richten.

KBC merkt op dat de toezichthouder en de markt de overname nog goed zullen moeten beoordelen omdat de combinatie van schade- en herverzekeringen bij het in Bermuda gevestigde XL Group tot belangenconflicten kan leiden.

AXA wordt door de overname de mondiale nummer één in schadeverzekeringen met 30 miljard euro omzet. De kans op extra dividend of aandeleninkopen lijkt nu wel verkeken, wat samen met het uitvoeringsrisico van de fusie de negatieve koersreactie verklaart.

Het aandeel AXA stond maandag 9 procent lager op het nieuws, op 22,75 euro. KBC Asset Management verlaagde het koersdoel voor het aandeel van 30 naar 28 euro.

De Aandeelhouder TV

februari 26, 2020

ASMI verslaat de verwachtingen | 26 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

AEX 25 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

Licht herstel na bloedrode sessie | 25 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

AEX 24 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 feb 11:50 Jim Tehupuring

Minister Hoekstra toont zich een waardeloze belegger

25 feb 17:28 Redactie

3 Dingen die Beleggers moeten onthouden nu de corona-angst heerst

25 feb 09:26 Superperformance SAS

Aankoop van de Classic Turbo short