--- ---

Beursblik: Takeaway.com opent oostfront

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 27 februari 2018

Jefferies vermoedt schaakspel tegen Delivery Hero.

 De overname in Bulgarije en Roemenië door Takeaway.com lijkt klein, maar kan onderdeel zijn van een groter schaakspel tegen rivaal Delivery Hero. Dat stelden analisten van Jefferies dinsdag in een rapport.

Takeaway.com meldde afgelopen vrijdag dat het voor 10,5 miljoen euro BGmenu in Bulgarije en Oliviera in Roemenië overneemt van de HelloHungry Group. Topman Jitse Groen zei dat hij met de overname het succes wil herhalen van de overname van Pyszne.pl in Polen in 2012.

Volgens Jefferies is het groeipotentieel in Bulgarije en Roemenië aantrekkelijk en biedt het verleden vertrouwen dat Takeaway de beoogde 'hypergroei' kan realiseren.

Wel valt op dat Takeaway.com abnormaal veel betaalt, ten opzichte van de omzet, voor een bedrijf waar rivaal Delivery Hero in 2015 nog afstand van deed. In absolute zin zijn de bedragen echter niet substantieel, erkent Jefferies.

De analisten zetten de stap in het licht van de felle concurrentiestrijd met Delivery Hero in Duitsland. Online maaltijdbezorging neigt naar quasi-monopolieposities, door autonome groei of overnames, menen ze.

De overname aan het oostfront moet Takeaway.com aantrekkelijker maken als overnamepartner in Duitsland dan Delivery Hero, speculeren de analisten. De buit in het oosten is nu gelijk verdeeld: door de overname van Foodpanda in 2016 is Delivery Hero marktleider in Roemenië, terwijl Takeaway de koppositie heeft gepakt in Bulgarije.

Jefferies heeft een Houden advies en koersdoel van 48,00 euro.

Takeaway.com, dat woensdag voorbeurs de jaarcijfers bekendmaakt, stond dinsdag 1,0 procent hoger op 52,00 euro.

Geef een reactie