Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 23 februari 2018

Shire krijgt prioriteit bij FDA voor goedkeuring middel tegen erfelijk angio-oedeem

 Het Britse Shire kan mogelijk nog dit jaar zijn middel tegen erfelijk angio-oedeem op de markt brengen in Amerika, nu de US Food & Drug Administration voorrang geeft aan de beoordeling van het middel. Dit werd vrijdag bekend.

Lanadelumab krijgt de prioriteitsstatus bij de Amerikaanse toezichthouder, dat niet binnen een jaar maar al acht maanden een besluit neemt over de vermarkting. De beslissing valt daarom uiterlijk op 26 augustus. Bij groen licht kan Shire het middel direct op de markt brengen in de Verenigde Staten.

Dit is een bittere pil voor het Nederlandse Pharming, wiens middel Ruconest in Amerika sinds 2014 op de markt is als behandeling tegen de ziekte. Sindsdien liep de omzet gestaag op. Het afgelopen jaar kon Pharming onder meer profiteren van leveringsproblemen bij Shire voor een ander middel tegen angio-oedeem, Cinryze.

Pharming kreeg onlangs zelf bericht van de FDA dat men een verzoek van het Leidse biotechbedrijf gaat beoordelen voor een aanvullende licentie voor Ruconest, maar dan als behandeling om erfelijk angio-oedeem te voorkomen. Het besluit van de FDA over deze aanvullende licentie valt op 21 september.

Het aandeel Pharming noteerde vrijdagmiddag zo'n 3 procent lager op 1,32 euro.

De Aandeelhouder TV

augustus 22, 2019

AEX 22 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 22, 2019

Komt de volgende crisis uit Hongkong? • Z zoekt uit

augustus 22, 2019

Effecten lagere rentestanden

augustus 22, 2019

Private video

Columns

Nieuw
22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup

21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink