Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 21 februari 2018 08:28

Rode opening in de maak voor AEX

 De Amsterdamse beurs koerst woensdag af op een lagere opening. De AEX-future noteerde een half uur voor de openingsbel op Beursplein 5 0,2 procent lager

Dinsdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog met een mooie plus van 0,8 procent op een slotstand van 532,93 punten.

Een lager slot op Wall Street gooit woensdag evenwel roet in het eten. Dinsdag sloot de Dow Jones index weer onder de 25.000 punten, met een verlies van een procent.

De markten zijn nog steeds in de greep van de ontwikkeling van de Amerikaanse tienjaarsrente, die tegen de drie procent aanschuurt. "Wat ons betreft betekent een overtuigende doorbraak van dit renteniveau het einde van de inmiddels al decennia durende bull market voor obligaties", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. De rente noteerde woensdag op 2,89 procent.

De Japanse Nikkei hield het woensdag bij een fractionele stijging van 0,1 procent. De beurs in Hong Kong steeg ruim een procent, terwijl de beurzen op het Chinese vasteland de deuren nog gesloten hielden in verband met de viering van Chinees Nieuwjaar.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend vroeg al bekend dat de Japanse industrie in februari minder hard is gegroeid. De inkoopmanagersindex kwam uit op 54,0, van 54,8 in januari.

Het CBS maakte bekend dat het consumentenvertrouwen in ons land in februari vrijwel stabiel is gebleven op 23, van 24 in januari. Verder stegen de consumentenbestedingen in december ruim een procent minder hard dan een jaar eerder.

Later op de dag verschijnen een aantal samengestelde inkoopmanagersindexen uit Europa en Amerika. Vanuit de Verenigde Staten komen ook de bestaande woningverkopen en vanavond de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Voor de Bank of England zullen cijfers over de Britse arbeidsmarkt en loongroei van belang zijn, in het kader van het rentebeleid.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2335 en daarmee stabiel ten opzichte van het slot op Wall Street dinsdag.

De olieprijs noteerde vanochtend lager.

Bedrijfsnieuws

Wolters Kluwer heeft over 2017 de omzet zien oplopen en presteerde boven verwachting. Dit maakte het databedrijf woensdag voorbeurs bekend. Over 2017 wordt verder een dividend uitgekeerd van 0,85 euro per aandeel. Dat is ten opzichte van 2016 een stijging van 8 procent.

ASR Nederland heeft in 2017, zoals door analisten voorzien, meer winst geboekt en keert meer dividend uit. ASR behaalde een operationeel resultaat van 729 miljoen euro, waar dit een jaar eerder -na herziening- 622 miljoen euro was. Analisten rekenden vooraf op 721 miljoen euro. Verder kondigde ASR aan vanaf dit jaar een interim-dividend te willen gaan uitkeren. Dat wordt vastgesteld op 40 procent van het dividend over het voorgaande jaar.

BAM Groep heeft in 2017 een licht lagere omzet behaald van 6,6 miljard euro, tegen 7 miljard euro in 2016. De gecorrigeerde winst voor belastingen daalde hierdoor in 2017 van 102,7 miljoen euro naar 63,3 miljoen euro. Analisten hadden vooraf ruwweg op 60 miljoen euro gerekend. Wel werd het dividend licht verhoogd, van 0,09 euro per aandeel in 2016 naar 0,10 euro per aandeel in 2017.

Kendrion heeft in het vierde kwartaal van 2017 minder winst behaald, maar is vooruitkijkend positief en verhoogde het dividend . Dit bleek woensdag uit de resultaten van de producent van elektromagneten. CEO Joep van Beurden zei dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal lager dan verwacht was, omdat de prestaties in december tegenvielen en het vergelijkbare vierde kwartaal van 2016 sterk was.

NIBC heeft woensdag het koersdoel voor BE Semiconductor Industries verhoogd van 70,00 naar 77,00 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies. Analist Edwin de Jong noemde de resultaten van Besi over het vierde kwartaal niet heel erg inspirerend, maar wel was hij positief verrast door de sterkere outlook van VLSI voor 2018 en de hoge dividenduitkering. Op basis van de betere vooruitzichten verhoogde De Jong zijn ramingen voor de EBITDA met 20 procent voor dit jaar en zelfs met 42 procent voor 2019.

De raad van commissarissen van Grandvision zal op 28 februari Stephan Borchert benoemen als nieuwe CEO. Dit maakte de optiekketen dinsdag nabeurs bekend. De raad zal op 27 februari bijeenkomen om Borchert daadwerkelijk te benoemen, nadat de transitieperiode, die inging toen hij halverwege januari bij de optiekketen binnenkwam, succesvol bleek.

Slotstanden

De Dow Jones index daalde dinsdag een procent naar 24.964,75 punten, de breder samengestelde S&P 500 index verloor ruim een half procent op 2.716,26 punten en techbeurs Nasdaq daalde slechts 0,1 procent naar 7.234,31 punten.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker