--- ---

Lager slot in Amsterdam na rustige handelsdag

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 19 februari 2018

Wall Street gesloten.

 Na een rustige handelsdag, waarin de Amerikaanse en de meeste Aziatische beurzen gesloten waren, is het Damrak maandag lager geëindigd. De AEX verloor 0,7 procent op 528,76 punten, terwijl de AMX 0,2 procent daalde en de AScX vlak sloot.

"Aangezien een groot deel van de Aziatische beurzen maandag gesloten was vanwege het Chinees Nieuwjaar en ook Wall Street maandag de deuren gesloten houdt vanwege President's Day is maandag sprake van een vrij richtingloze markt", zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans in de eurozone bleek in december te zijn gedaald. De bouwproductie in de muntunie steeg in dezelfde maand een fractie.

Tevens werd bekend dat het aantal huizenverkopen in Nederland in januari met dik drie procent is gedaald.

De euro/dollar noteerde rond het slot van de Europese aandelenhandel op 1,2398. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2415 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2405 op de borden.

Olie werd maandag ruim een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter steeg SBM Offshore dankzij de oplopende olieprijs 1,8 procent. ArcelorMittal won 1,3 procent en NN Group eindigde 0,7 procent in het groen.

ArcelorMittal profiteerde mogelijk van nieuwe importtarieven die Amerika aan Chinese staalproducenten wil opleggen. Amerikaanse staalgiganten koersten vrijdagavond al flink hoger en ook ArcelorMittal heeft eigen fabrieken in de VS, waardoor eventuele nieuwe maatregelen ontlopen kunnen worden.

Galapagos en MorphoSys zullen de resultaten van een Fase 1 studie met MOR106 in eczeem presenteren tijdens een congres in het Amerikaanse San Diego. Het betreft meer gedetailleerde resultaten van de Fase 1 studie met het IL- 17C antilichaam MOR106 in onderzoek in patiënten met eczeem. Galapagos meldde onder meer dat MOR106 "goed" wordt verdragen door patiënten met eczeem. Analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities sprak van bemoedigende studieresultaten. Galapagos daalde 0,3 procent.

Randstad verloor 0,5 procent, nadat InsingerGilissen het advies op de uitzender verlaagde naar Niet Aanbevolen. Het koersdoel ging een euro omlaag naar 60,00 euro. Volgens analist Jos Versteeg lijkt het aandeel in de buurt van een topwaardering te zijn aangekomen. Er is volgens de marktvorser geen direct gevaar voor een grote koersdaling, maar hij wijst er wel op dat bedrijf vroegcyclisch is en de vergelijkingsbasis dit jaar ongunstiger is.

Barclays verhoogde het advies voor AkzoNobel van Onderwogen naar Gelijkgewogen. Het koersdoel werd stevig opgetrokken van 63,00 naar 84,00 euro. De analisten stellen dat de koers van AkzoNobel sinds halverwege 2016 het ongeveer 13 procent slechter heeft gedaan dan de sector, ondanks dat er sprake was van een overnamebod op het bedrijf. Het is goed mogelijk dat AkzoNobel het in de komende zes maanden moeilijk blijft houden, maar dit is nu veel beter verwerkt in de marktverwachtingen, volgens de marktvorsers. AkzoNobel steeg 0,7 procent.

Moody's werd positiever over Ahold Delhaize. Het kredietwaardigheidsoordeel ging daarom van Baa2 naar Baa1 met een stabiele outlook. Synergievoordelen uit de fusie tussen Ahold en Delhaize zullen er volgens kredietanalisten van Moody's voor zorgen dat de winstgevendheid zal blijven stijgen, ondanks de hevige concurrentie die de supermarktuitbater in Amerika en België ondervindt. Ahold Delhaize won 0,1 procent.

Altice was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,8 procent, terwijl Vopak 2,5 procent zakte en Unilever 1,7 procent verloor. Vopak was afgelopen vrijdag na het openen van de boeken nog de uitblinker op het Damrak.

In de AMX eindigde Flow Traders bovenaan met een koerswinst van 3,6 procent.

OCI Partners, een dochteronderneming van OCI, heeft een obligatie met een waarde van 455 miljoen dollar in de markt gezet en een doorlopende kredietfaciliteit gesloten ter waarde van 40 miljoen dollar. Het aandeel verloor 1,4 procent.

Arcadis steeg 1,2 procent, nadat Kepler Cheuvreux het koersdoel verhoogde van 21,00 euro naar 22,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Piloten van Transavia hebben vandaag gestaakt. Het werk werd neergelegd op Schiphol, Eindhoven en Rotterdam-The Hague Airport. Moedermaatschappij Air France-KLM verloor 0,1 procent.

TomTom kon niet in het groen komen en verloor 4,2 procent waarmee het aandeel onderaan eindigde. De navigatiespecialist maakte bekend Jacqueline Tammenoms Bakker voor te dragen voor herbenoeming als commissaris voor een tweede termijn van vier jaar.

Heijmans was met een winst van 4,3 procent de grootste stijger onder de kleinere fondsen. Later deze week maakt de bouwer resultaten bekend. Takeaway.com sloot 2,0 procent in het rood.

Euronext heeft in 2017 bijna een kwart meer winst geboekt dankzij een aandelenruil, terwijl de omzet groeide dankzij hogere handelsvolumes, een groeiend marktaandeel en meer inkomsten uit nieuwe beursnoteringen. ING sprak van hoger dan verwachte resultaten, "hoewel veel van de winst te danken was aan bijzondere posten en het beursbedrijf zijn omzetverwachting voor de groei-initiatieven verlaagde". Het aandeel won 0,5 procent.

Acomo daalde 1,3 procent, ondanks dat NIBC maandag het koersdoel verhoogde van 21,00 naar 24,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Geef een reactie