Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 16 februari 2018 20:31

Damrak komt op adem

 De AEX is deze week deels hersteld van de klappen die het de afgelopen weken incasseerde. Tussen eind januari en begin februari verloor de Amsterdamse hoofdgraadmeter zo'n 9 procent.

Op een slotstand van 532,27 punten op vrijdag, was daar deze week een herstel van 2,7 procent.

"De markt lijkt van de schrik bekomen", volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus, refererend aan de recente correctie.

Gedurende de week kwam het vertrouwen steeds meer terug. Groeicijfers uit de eurozone waren in het algemeen positief. "De economische groei blijft sterk en breed gedragen aangezien alle landen in de Eurozone die cijfers hebben uitgebracht voor het vierde kwartaal groei laten zien", aldus econoom Bert Colijn van ING.

De Japanse economie groeide voor het achtste kwartaal op rij. Dit markeerde de langste onafgebroken groeiperiode in meer dan een kwart eeuw.

Verder draaide het op macro-economisch vlak deze week eigenlijk maar om één cijfer. De Amerikaanse inflatie. En met 2,1 procent op jaarbasis in januari, bleef die stabiel ten opzichte van december. Echter, er was een kleine verzwakking verwacht. "Na de sterkere loongroei die twee weken terug bekend werd gemaakt, was dit de volgende indicator die inzicht geeft in het rente pad van de Federal Reserve dit jaar", aldus Colijn van ING.

"Ondanks het feit dat de inflatie hoger uitviel dan verwacht en de renteverwachting opliep, daalde de volatiliteit op markten en stegen de aandelenkoersen. Dit in tegenstelling tot de bewegingen van de afgelopen weken", zag Colijn. In het algemeen zijn marktvolgers het erover eens dat de fundamenten voor de aandelenmarkten nog steeds positief zijn.

De euro noteerde vrijdag rond 1,2444 dollar. Maandag verhandelde het muntpaar nog onder de 1,23 dollar. "Deze week was de dollar volkomen uit de gratie", volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. Dat had onder meer te maken met die stijgende inflatie, maar ook de teleurstelling over het stijgende overheidstekort in de Verenigde Staten. Deze week kwam president Donald Trump met zijn begroting. Die omvat maatregelen ter waarde van 4,4 biljoen dollar en hierdoor stijgt het tekort op de Amerikaanse begroting de komende jaren vermoedelijk tot bijna 1 biljoen dollar.

Boele wees er wel op dat de dollar wat haar betreft te snel is gedaald.

De olieprijs wist deze week op te krabbelen, hoewel de zorgen over de Amerikaanse schalie productie aanhouden.

Volgende week

Komende beursweek begint vermoedelijk rustig, met de viering van President's Day in de Verenigde Staten op maandag. Dan houdt Wall Street de deuren gesloten. Verder zijn veel Aziatische markten tot halverwege volgende week gesloten vanwege de viering van Nieuwjaar.

Maandag opent beursuitbater Euronext de boeken. Woensdag is het de beurt aan BAM Groep, ASR Nederland en Kendrion, gevolgd door Fugro, Van Lanschot en Galapagos op donderdag. Vrijdag maken Heijmans en Brunel International resultaten bekend.

Qua buitenlandse bedrijfsresultaten loopt het kwartaalcijferseizoen langzaam op zijn eind. Volgende week openen onder meer Lloyds, Glencore, Home Depot, Garmin, HP Inc en Hewlett Packard de boeken.

Op macro-economisch vlak is er volgende week aandacht voor inkoopmanagersindexen, inflatiecijfers uit de eurozone en een aantal vertrouwensindicatoren uit Duitsland, zoals de ZEW- en Ifo-index. Vanuit het Verenigd Koninkrijk verschijnen arbeidsmarkt- en looncijfers die van belang zijn voor het rentebeleid van de Bank of England.

Stijgers en dalers

Vopak voerde afgelopen week de AEX aan met een winst van 14,8 procent. Het tankopslagbedrijf rapporteerde over 2017 weliswaar een lager bedrijfsresultaat op een dito omzet, maar presteerde wel beter dan verwacht, iets dat door analisten van KBC Securities werd beaamd.

DSM deed het ook sterk met een winst op weekbasis van 9,3 procent. Beleggers beloonden het bedrijf voor beter dan verwachte kwartaal- en jaarcijfers en een positieve vooruitblik. Deutsche Bank rekent erop dat de consensusverwachting voor het EBITDA-resultaat met tenminste 5 procent omhoog zal gaan. Het enige mogelijke negatieve in de kwartaalrapportage van DSM was volgens Morgan Stanley wellicht het werkkapitaal en de capex. Echter, dit is volgens de analisten ook deels weer het gevolgd van de aantrekkende groei.

Randstad werd ook beloond voor sterke kwartaalcijfers en won 9,2 procent. Analisten van ABN AMRO bestempelden de cijfers als solide. Analist Bart Cuypers van KBC Securities zei dat alles samenkwam in het recorddividend dat de uitzender zal uitkeren. Overigens besloot ABN AMRO vrijdag wel om Randstad van de kooplijst te halen. De recent sterke operationele prestaties zijn volgens de analisten inmiddels wel ingeprijsd. En de vergelijkingsbasis in 2018 wordt moeilijker, waarschuwde de bank, terwijl er ook operationele uitdagingen in het verschiet liggen.

Aegon verdubbelde in het vierde kwartaal van 2017 de winst dankzij een grote belastingbate door de Amerikaanse belastinghervorming, terwijl het onderliggende resultaat zoals verwacht daalde. ING noemde vooral de solvabiliteit van Aegon een meevaller. Het aandeel steeg op weekbasis 5,1 procent.

De cijfers van NN Group werden afgelopen week minder positief ontvangen. De nettowinst van de verzekeraar steeg in het vierde kwartaal van 2017 van 148 miljoen euro een jaar eerder naar 700 miljoen euro, wat bijna twee keer zo veel was als de 386 miljoen euro waar analisten vooraf gemiddeld op rekenden. Het operationele resultaat uit voortgezette activiteiten en de solvabiliteit van NN waren echter marginaal slechter dan verwacht. Op weekbasis bleef het aandeel vrijwel vlak.

In de Midkap koerste Arcadis merkbaar hoger met een plus van 8,8 procent nadat het donderdag resultaten vrijgaf. De netto-omzet van Arcadis daalde in het vierde kwartaal van 2017 met 2 procent tot 595 miljoen euro in de laatste drie maanden, maar groeide autonoom met 3 procent. Daarmee was de groei op eigen kracht even groot als in het derde kwartaal. KBC Securities sprak van sterke prestaties, maar volgens NIBC was het beeld verdeeld. Analist Edwin de Jong zei dat Arcadis zich operationeel goed ontwikkelde en dat ook de financiële situatie verbeterde, maar dat het beeld verstoord werd door eenmalige posten. Met name een last voor de activiteiten in Brazilië was tegenvallend.

Air France-KLM leverde 5,2 procent in De Frans-Nederlandse luchtvaartconcern kon niet overtuigen met de jaarcijfers, hoewel de omzet en het aantal passagiers stegen en ook operationeel sprake was van een verbetering. Analisten waren niet onder de indruk. UBS concludeerde dat Air France-KLM 2017 "teleurstellend" is geëindigd. S&P Equity Research zette het aandeel bovendien op de verkooplijst. Analist Firdaus Ibrahim vond de cijfers van Air France-KLM over 2017 tegenvallen. De analist denkt bovendien dat de groei van de EBIT de komende twee jaren "significant" zal afnemen.

Onder de kleinere aandelen steeg Ordina liefst 19 procent, na publicatie van de kwartaalcijfers. In het vierde kwartaal steeg de omzet van Ordina op jaarbasis met 7,2 procent naar 90,2 miljoen euro, waarbij vooral groei bij de overheid en in de financiële dienstverlening zich doorzetten. NIBC verhoogde vrijdag het advies voor Ordina van Neutraal naar Kopen, en het koersdoel werd daarbij opwaarts bijgesteld van 1,55 euro naar 2,10 euro.

Amsterdam Commodities verloor 1,7 procent. De jaarcijfers overtuigden niet en het dividend werd licht verlaagd. Volgens ING wist Acomo de verwachtingen niet in te lossen.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

28 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office