--- ---

Arbeidsmarkt raakt verder gespannen

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 14 februari 2018

Aantal banen in vierde kwartaal met 57.000 gestegen.

 In het vierde kwartaal van 2017 is het aantal banen met 57.000 toegenomen, terwijl het aantal vacatures met 14.000 steeg en het aantal werklozen met 29.000 daalde. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

"Hierdoor is voor het eerst na de periode 2007-2008 weer sprake van een relatief gespannen arbeidsmarkt", aldus het CBS 

Doordat het aantal vacatures oploopt, terwijl het aantal mensen dat werkloos is afneemt, neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe, volgens het statistiekbureau.

Tegenover elke openstaande vacature stond in het vierde kwartaal van 2017 gemiddeld 1,8 personen die geen betaald werk hadden, maar daar wel direct voor beschikbaar waren en ook recent zochten naar werk. 

 Hierdoor verkeert de arbeidsmarkt nu voor het eerst sinds de hoogconjunctuur van 2007-2008 weer in de fase van een zogenoemde gespannen arbeidsmarkt. Dit betekent dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod van arbeid juist relatief laag. Toch is de arbeidsmarkt nog niet zo krap als in 2008. Toen waren er per openstaande vacature namelijk 1,3 werklozen.

Geef een reactie