--- ---

Update: Randstad laat flinke autonome groei zien

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 13 februari 2018

Dividend met 46 procent in de lift.

 Randstad heeft in het laatste kwartaal van 2017, zoals ook voorzien, de omzet verder zien stijgen, waarbij ook de oplopende margetrend doorzette. Dit bleek dinsdag uit cijfers die de uitzender publiceerde.

Randstad zag de omzet stijgen met 8 procent naar 5.978 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op 5.914 miljoen euro. In Europa bedroeg de groei 11 procent, in Noord-Amerika 1 procent en daarbuiten 10 procent.

Autonoom bedroeg de groei afgelopen kwartaal zelfs 8,7 procent, terwijl analisten rekenden op 7,3 procent. In januari van dit jaar boekte de uitzender een groei van ongeveer zeven procent en in februari waren de volumes vergelijkbaar met die een maand eerder.

In gesprek met ABM Financial News benadrukte CFO Robert Jan van de Kraats de sterke algehele groei van bijna negen procent. Ondanks dat twee van de drie belangrijkste markten voor Randstad, dat wil zeggen de VS en Nederland, slechts enkelcijferig groeiden. Dit laat volgens de financieel directeur zien dat Randstad "een heel mooie spreiding" kent.

Dat het vierde kwartaal sterk uitpakte, mag geen heel grote verrassing zijn. Tijdens een beleggersdag in november zei Randstad al dat oktober en november qua groei in lijn lagen met het derde kwartaal.

Deze hogere omzet leverde een onderliggende EBITA, dat wil zeggen voor bijzondere posten, op van 307 miljoen euro op, tegenover 295 miljoen euro die de analisten hadden verwacht.

De bijbehorende marge was 5,1 procent. Daarmee zou de margestijging van de afgelopen kwartalen een vervolg hebben gekregen. In het eerste kwartaal bedroeg de marge nog 3,8 procent, in het tweede kwartaal was dit 4,4 procent en in het derde kwartaal 4,9 procent. Analisten rekenden voor het afgelopen kwartaal op een marge van 5,0 procent.

De nettowinst bedroeg 197,9 miljoen euro, iets minder dan de consensus van 212 miljoen euro, maar wel 30 procent meer dan de winst in het vierde kwartaal van 2016.

In heel 2017 behaalde Randstad een omzet van 23.273 miljoen euro met een autonome groei van acht procent. Daarmee was de autonome stijging het hoogste sinds 2011. De EBITDA kwam uit op 1.065 miljoen euro met een marge van 4,6 procent.

Voor heel het jaar werd door de analisten gerekend op een omzet van 23.209 miljoen euro, met een EBITA van 1.054 miljoen euro en een marge van 4,5 procent.

Aandeelhouders kunnen een 46 procent hoger dividend van 2,76 euro per aandeel tegemoet zien. Dit is inclusief een speciaal dividend van 0,69 euro per aandeel.

Randstad hanteert een ondergrens van dividend van 1,62 euro, dat is wat aandeelhouders sowieso kunnen verwachten. "Voorzichtig" noemde de CFO dat. Randstad "gaat wat minder acquireren", aldus de financieel directeur, wat betekent dat de balans wat minder aan het werk zal worden gezet. Daarbij beschikt de uitzender over een "goede cash flow". Randstad heeft een pay out ratio van 40 tot 50 procent.

Outlook

Randstad verwacht in het lopende kwartaal een brutomarge die vergelijkbaar is met die in het vierde kwartaal. De operationele kosten zullen stijgen, volgens Van de Kraats heeft dit laatste alles te maken met het investeren in de autonome groei. De commerciële organisatie groeit en dit vergt investeringen, aldus de CFO. "We bereiden de groei van de volgende fase voor."

Over het fysieke kantorennetwerk zei Van de Kraats dat Randstad in de grote steden de keuze maakt voor het sluiten van kleinere kantoren en te kiezen voor enkele grote vestigingen. Dit wordt heel pragmatisch bekeken als het einde van een huurcontract in zicht komt. Deze omschakeling brengt kostenvoordelen met zich mee, maar dat wordt weer gebruikt om te investeringen in digitale initiatieven.

Dit was ook terug te zien in de zogenoemde incremental conversion rate, die afgelopen jaar op 40 procent lag, "aan de lage kant". Randstad beweegt, zo legde Van de Kraats uit, tussen de 40 en 50 procent. Dit jaar zal het percentage weer stijgen richting de bovenkant van deze bandbreedte.

Het aandeel Randstad sloot maandag op 54,90 euro, een stijging van 1,8 procent.

Update: om toelichting CFO toe te voegen.

Geef een reactie