--- ---

Schalieproducenten zetten druk op olieprijs – IEA

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 13 februari 2018

Vraag kan aanbod niet bijbenen.

 De oplopende schalieproductie zal dit jaar druk zetten op de olieprijs. Dit is de verwachting van het Internationaal Energie Agentschap, zo bleek dinsdag uit het maandelijkse olierapport.

Door de stijgende productie van landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC zal het aanbod de vraag overtreffen en zo de balans die het kartel afgelopen jaar bereikt door de productie te beperken onder druk zetten.

IEA wees er op dat schalieproducenten de kosten "enorm" hebben weten terug te brengen, waardoor zij nu concurrerend zijn. In januari lag de Amerikaanse olieproductie 1,3 miljoen vaten per dag hoger dan een jaar geleden. In november produceerde de VS meer dan 10 miljoen vaten per dag, een aantal dat sinds 1970 niet meer werd gehaald.

De verwachting van het agentschap is dan ook dat de VS spoedig meer zal produceren dan Saoedi-Arabië en mogelijk zelfs Rusland van de troon zal stoten.

IEA rekent voor 2018 vanwege de sterke mondiale economie op een groei van de vraag naar olie van 1,4 miljoen vaten. Het aanbod zal volgens het agentschap echter met 1,6 miljoen vaten toenemen.

Geef een reactie