--- ---

Onzekerheid overheerst op Europese beurzen

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 13 februari 2018

Beleggers wachten op inflatie- en groeidata.

 De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,6 procent op een slot van 370,58 punten. De Duitse DAX leverde 0,7 procent in op 12.196,50 punten, de Franse CAC 40 eindigde 0,6 procent lager op 5.109,24 punten en de Britse FTSE 100 sloot de dag 0,1 procent in het rood op een slotstand van 7.168,01 punten.

"Het thema op de Europese aandelenmarkten was vandaag dat de volatiliteit laag was en de bandbreedte van de handel beperkt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Dat de Londense beurs het verlies wist te beperken was te danken aan de grondstoffondsen, volgens de marktvorser.

Evenwel blijft het economische momentum sterk en het glas dus half vol, meent investeringsstrateeg Eric Freedman van U.S. Bank Wealth Management. "Maar we verwachten de komende weken wel meer schokbewegingen voor de markt", voorspelde Freedman.

In dit kader zijn de Amerikaanse inflatiecijfers van woensdag van belang, volgens marktvolgers. Blijken die beter dan verwacht, dan kunnen de obligatierentes hierdoor weer oplopen en dit kan een nieuwe correctie veroorzaken, waarschuwden analisten van Citigroup. Verder staan er woensdag ook Duitse inflatiecijfers en groeicijfers uit de eurozone op het programma.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag vooral aandacht voor Britse inflatiecijfers. In januari stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 3,0 procent, net als in december. Dit is ruim boven de 2,0 procent die de Bank of England ambieert. Er was een lichte verzwakking tot 2,9 procent verwacht. De producentenprijzen stegen in dezelfde periode met 4,7 procent op jaarbasis. In december steeg de PPI-index met 5,4 procent. In een reactie liet econoom James Smith van ING weten dat hij verwacht dat de kerninflatie terug zal zakken richting de door de Britse centrale bank gewenste 2 procent, "hoewel dit de Bank of England vermoedelijk niet zal weerhouden van een renteverhoging in mei".

Het Britse pond noteerde na de inflatiecijfers ten opzichte van de euro 0,2 procent hoger op 0,8896. De euro verhandelde dinsdag rond het slot ten opzichte van de dollar op 1,2361. Dinsdagochtend vroeg stond de euro/dollar nog op 1,2322 en maandag bij het slot van Wall Street op 1,2291.

De olieprijs werd dinsdag een procent goedkoper. Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde in zijn maandrapport dat de oplopende schalieproductie in Amerika druk gaat zetten op de oliemarkt. Door de stijgende productie van landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC zal het aanbod de vraag overtreffen en zo de balans die het kartel afgelopen jaar heeft bereikt door de productie te beperken onder druk zetten.

Bedrijfsnieuws

TUI heeft in het eerste kwartaal van boekjaar 2018 een kleiner nettoverlies gerapporteerd en hield vast aan de guidance voor heel het jaar, waarbij de EBITDA met 10 procent moet stijgen. Het aandeel van de reisorganisatie won 2,2 procent. Concurrent Thomas Cook deed het met een verlies van een half procent.

Het Franse Kering sprak dinsdag over een "spectaculaire groei" in 2017 voor de twee bekendste merken Yves Saint Laurent en Gucci. Dit betekende een hogere nettowinst in het afgelopen boekjaar. Het aandeel van het luxe conglomeraat verloor desalniettemin zo'n 4 procent. Sectorgenoot LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton daalde 1,7 procent.

BHP Billiton maakte dinsdag bekend dat de nieuwe Amerikaanse belastingregels leiden tot een afschrijving van 1,8 miljard dollar. Op langere termijn moet de lagere vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten wel een positief effect hebben, aldus de mijnbouwer. Het aandeel steeg 1,7 procent. Sectorgenoten Anglo American en Rio Tinto wonnen achtereenvolgens 1,7 en 1,5 procent.

Randstad boekte in het vierde kwartaal hogere resultaten. Analisten van ABN AMRO bestempelden de cijfers als solide. Analist Bart Cuypers van KBC Securities zei dat alles samenkwam in het recorddividend dat de uitzender zal uitkeren. Het aandeel Randstad steeg 2 procent.

Telenet leverde 5,5 procent in na het openen van de boeken. Volgens KBC Securities verrasten de cijfers en vooruitzichten van Telenet niet erg, al was het telecombedrijf over de voorziene aangepaste EBITDA wel wat terughoudender dan KBC. Ook zal de markt volgens de analisten teleurgesteld zijn dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Overigens zei Telenet wel voor maximaal 75 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street in het rood. De S&P 500 index daalde 0,4 procent, de Dow Jones index verloor 0,5 procent en de Nasdaq leverde 0,2 procent in.

Geef een reactie