--- ---

Europese beurzen wankelen

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 13 februari 2018

Herstel zet nog niet door.

 De aandelenmarkten in Europa noteerden dinsdag overwegend lager. Rond lunchtijd stond de Stoxx Europe 600 index 0,2 procent in de min, daalden de Duitse DAX en de Franse CAC 40 beide 0,3 procent en won de Britse FTSE 100 0,1 procent.

Marktanalist David Madden van CMC Markets zag vanochtend risico aversie onder beleggers. "De recente verkoopgolf zit nog vers in het geheugen", aldus de marktvorser.

"Op zowel fundamenteel als technisch vlak is er meer bewijs nodig dat de correctie achter de rug is", volgens marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities. "De obligatierentes moeten weer terug tot onder de 2,50 procent en de aandelenmarkten moeten weer uitbreken richting hun recente piekniveaus.

Op macro-economisch vlak was er vooral aandacht voor Britse inflatiecijfers. In januari stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 3,0 procent, net als in december. Dit is ruim boven de 2,0 procent die de Bank of England ambieert. Er was een lichte verzwakking tot 2,9 procent verwacht. De producentenprijzen stegen in dezelfde periode met 4,7 procent op jaarbasis. In december steeg de PPI-index met 5,4 procent. In een reactie liet econoom James Smith van ING weten dat hij verwacht dat de kerninflatie terug zal vallen richting de door de Britse centrale bank gewenste 2 procent, "hoewel dit de Bank of England vermoedelijk niet zal weerhouden van een renteverhoging in mei".

Het Britse pond noteerde na de inflatiecijfers ten opzichte van de euro vrijwel vlak op 0,8880. De euro steeg dinsdag ten opzichte van de dollar tot 1,2348. Dinsdagochtend vroeg verhandelde het muntpaar op 1,2322 en maandag bij het slot van Wall Street op 1,2291.

De olieprijs noteerde dinsdagmiddag vrijwel stabiel rond 59,30 dollar. Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde in zijn maandrapport dat de oplopende schalieproductie in Amerika druk gaat zetten op de oliemarkt. Door de stijgende productie van landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC zal het aanbod de vraag overtreffen en zo de balans die het kartel afgelopen jaar heeft bereikt door de productie te beperken onder druk zetten.

Bedrijfsnieuws

TUI heeft in het eerste kwartaal van boekjaar 2018 een kleiner nettoverlies gerapporteerd en hield vast aan de guidance voor heel het jaar, waarbij de EBITDA met 10 procent moet stijgen. Het aandeel van de reisorganisatie won ruim 4 procent. Concurrent Thomas Cook deed het met een bescheiden plus van een half procent.

Het Franse Kering sprak dinsdag over een "spectaculaire groei" in 2017 voor de twee bekendste merken Yves Saint Laurent en Gucci. Dit betekende een hogere nettowinst in het afgelopen boekjaar. het aandeel van het luxe conglomeraat verloor desalniettemin 1,5 procent. Sectorgenoot LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton daalde een procent.

BHP Billiton maakte dinsdag bekend dat de nieuwe Amerikaanse belastingregels leiden tot een afschrijving van 1,8 miljard dollar. Op langere termijn moet de lagere vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten wel een positief effect hebben, aldus de mijnbouwer. Het aandeel steeg 1,5 procent. Sectorgenoten Anglo American en Rio Tinto wonnen achtereenvolgens 2,7 en 1,3 procent.

Randstad boekte in het vierde kwartaal hogere resultaten. Analisten van ABN AMRO bestempelden de cijfers als solide. Analist Bart Cuypers van KBC Securities zei dat alles samenkwam in het recorddividend dat de uitzender zal uitkeren. Het aandeel Randstad steeg bijna 3 procent.

Telenet leverde 7,1 procent in na het openen van de boeken. Volgens KBC Securities verrasten de cijfers en vooruitzichten van Telenet niet erg, al was het telecombedrijf over de voorziene aangepaste EBITDA wel wat terughoudender dan KBC. Ook zal de markt volgens de analisten teleurgesteld zijn dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Overigens zei Telenet wel voor maximaal 75 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duiden dinsdag op een lagere opening voor Wall Street. De futures op de S&P 500 index, Dow Jones index en Nasdaq daalden rond een half procent.

Wall Street sloot maandag nog hoger. De Dow Jones index steeg 1,7 procent tot 24.601,27 punten, de S&P 500 index won 1,4 procent op een slot van 2.656,00 punten en de Nasdaq eindigde 1,6 procent hoger op 6.981,96 punten.

Geef een reactie