--- ---

OPEC stelt verwachtingen aanbod olie opwaarts bij

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 12 februari 2018

Hogere Amerikaanse productie stuwt aanbod.

 De OPEC heeft maandag in zijn maandelijkse rapport de mondiale aanbodprognoses voor dit jaar opwaarts bijgesteld, vanwege de stijging van de Amerikaanse schalieproductie.

Het oliekartel zei tevens dat een sterkere wereldwijde vraag ertoe zal blijven bijdragen aan de reductie van het overtollige aanbod.

De OPEC meldde in het rapport dat het aanbod van producenten uit het kartel dit jaar zal toenemen met 1,4 miljoen vaten per dag, grotendeels gedreven door de Verenigde Staten, waar een groei wordt voorzien van 1,3 miljoen vaten per dag.

Het rapport volgt na de verkoopgolf van vorige week. De Brent-prijs daalde vrijdag meer dan 3 procent tot 62,79 dollar per vat, de grootste eendaagse daling sinds juli.

De olieprijzen waren sinds half 2017 met meer dan 50 procent gestegen, waarbij Brent afgelopen maand rond de 70 dollar per vat schommelde.

De prijzen werden gedeeltelijk gesteund door het productieverlagingsakkoord van de OPEC van begin vorig jaar om de productie ruwe olie tot het einde van 2018 met 1,8 miljoen vaten te reduceren.

De OPEC zei maandag te verwachten dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar 98,6 miljoen vaten per dag zal bedragen. Dat is 600.000 vaten per dag hoger dan in de voorspelling van vorige maand, wat een groei betekent van 1,59 miljoen vaten per dag. Het kartel stelde tevens het vraagcijfers van vorig jaar opwaarts bij tot 97,01 miljoen vaten per dag in 2017.

Geef een reactie