Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 6 februari 2018 15:13

Groen licht voor ingreep centrale banken tegen cryptovaluta

Het wordt tijd dat de autoriteiten optreden tegen de verdere inburgering van digitale valuta, nu Bitcoin zich heeft ontpopt als een "combinatie van een bubbel, een piramidespel en een milieuramp". Dat zei directeur Agustin Carstens van de Bank for International Settlements (BIS) dinsdag.

De BIS is de Zwitserse instelling die dienstdoet als centrale bank voor de centrale banken en de richting aangeeft in de regulering van de sector.

"Er zijn sterke argumenten om beleidsmatig in te grijpen", zei Carstens tijdens een lezing in Frankfurt. "Als de autoriteiten niet uit voorzorg ingrijpen, dan zouden cryptovaluta meer verbonden kunnen raken met het centrale financiële systeem en een bedreiging kunnen worden voor de financiële stabiliteit".

Speculatieve manie

Centrale banken intensiveerden de afgelopen weken hun waarschuwingen voor digitale valuta, nadat de koersen van bitcoin en andere digitale valuta sinds begin december razendsnel opliepen en vervolgens kelderden.

De koers van bitcoin zakte dinsdag tot onder 6.000 dollar in opnieuw volatiele handel. Sinds de top op ruim 19.000 dollar in december is de koers daarmee met meer dan tweederde gedaald. Ook andere digitale munten, zoals Ether, zijn de afgelopen dagen gecrasht.

De prijsschommelingen, hoge transactiekosten en een gebrek aan bescherming voor gebruikers maken cryptomunten ongeschikt als geld, volgens Carstens. "De huidige fascinatie met deze cryptovaluta lijkt meer te maken te hebben met een speculatieve manie dan met enig gebruik als een vorm van elektronisch betaalmiddel, behalve voor illegale activiteiten", zei hij.

Dertigjarige oorlog

De ervaring leert dat geld behoefte heeft aan institutionele steun, en centrale banken kunnen die steun het beste bieden, zei Carstens.

Hij verwees naar een BIS-studie naar de dertigjarige oorlog in het begin van de zeventiende eeuw, tussen het Heilige Roomse rijk van kleine Duitse staatjes tegen omringende landen. Het afknippen en bijschaven van muntranden en andere vormen van devaluering ondermijnden toen het vertrouwen in geld en leidde tot hyperinflatie en een economische crisis.

Het vertrouwen herstelde na de instelling van depositobanken, die girale betalingen verzorgde die geheel gedekt waren met muntgeld. Deze depositobanken, onder andere gevestigd in Amsterdam en Hamburg, waren de voorlopers van de moderne centrale banken, claimt de BIS.

Volgens Carstens vertonen digitale valuta veel van de fouten die in het verleden private munten ondermijnden en leidden tot economische crises en hyperinflatie. Hij wees op de praktijk van 'forking', die cryptomunten kan ontwaarden "voor zover zij al waarde hebben". Vorig jaar waren er alleen al negentien afsplitsingen van bitcoin. "We zien hier mogelijk de moderne equivalent van het afknippen en bijschaven van muntranden", aldus Carstens.

Dinsdagmiddag noteerde de Bitcoin weer op 7.156 dollar, volgens Coinmarketcap.

De Aandeelhouder TV

juli 14, 2020

Intel koopkandidaat na zwakke jaren

juli 14, 2020

Dashboard Beleggen | Stip Coaching en Turbo Tijd

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase

13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend