fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 6 februari 2018 15:13

Groen licht voor ingreep centrale banken tegen cryptovaluta

Het wordt tijd dat de autoriteiten optreden tegen de verdere inburgering van digitale valuta, nu Bitcoin zich heeft ontpopt als een "combinatie van een bubbel, een piramidespel en een milieuramp". Dat zei directeur Agustin Carstens van de Bank for International Settlements (BIS) dinsdag.

De BIS is de Zwitserse instelling die dienstdoet als centrale bank voor de centrale banken en de richting aangeeft in de regulering van de sector.

"Er zijn sterke argumenten om beleidsmatig in te grijpen", zei Carstens tijdens een lezing in Frankfurt. "Als de autoriteiten niet uit voorzorg ingrijpen, dan zouden cryptovaluta meer verbonden kunnen raken met het centrale financiële systeem en een bedreiging kunnen worden voor de financiële stabiliteit".

Speculatieve manie

Centrale banken intensiveerden de afgelopen weken hun waarschuwingen voor digitale valuta, nadat de koersen van bitcoin en andere digitale valuta sinds begin december razendsnel opliepen en vervolgens kelderden.

De koers van bitcoin zakte dinsdag tot onder 6.000 dollar in opnieuw volatiele handel. Sinds de top op ruim 19.000 dollar in december is de koers daarmee met meer dan tweederde gedaald. Ook andere digitale munten, zoals Ether, zijn de afgelopen dagen gecrasht.

De prijsschommelingen, hoge transactiekosten en een gebrek aan bescherming voor gebruikers maken cryptomunten ongeschikt als geld, volgens Carstens. "De huidige fascinatie met deze cryptovaluta lijkt meer te maken te hebben met een speculatieve manie dan met enig gebruik als een vorm van elektronisch betaalmiddel, behalve voor illegale activiteiten", zei hij.

Dertigjarige oorlog

De ervaring leert dat geld behoefte heeft aan institutionele steun, en centrale banken kunnen die steun het beste bieden, zei Carstens.

Hij verwees naar een BIS-studie naar de dertigjarige oorlog in het begin van de zeventiende eeuw, tussen het Heilige Roomse rijk van kleine Duitse staatjes tegen omringende landen. Het afknippen en bijschaven van muntranden en andere vormen van devaluering ondermijnden toen het vertrouwen in geld en leidde tot hyperinflatie en een economische crisis.

Het vertrouwen herstelde na de instelling van depositobanken, die girale betalingen verzorgde die geheel gedekt waren met muntgeld. Deze depositobanken, onder andere gevestigd in Amsterdam en Hamburg, waren de voorlopers van de moderne centrale banken, claimt de BIS.

Volgens Carstens vertonen digitale valuta veel van de fouten die in het verleden private munten ondermijnden en leidden tot economische crises en hyperinflatie. Hij wees op de praktijk van 'forking', die cryptomunten kan ontwaarden "voor zover zij al waarde hebben". Vorig jaar waren er alleen al negentien afsplitsingen van bitcoin. "We zien hier mogelijk de moderne equivalent van het afknippen en bijschaven van muntranden", aldus Carstens.

Dinsdagmiddag noteerde de Bitcoin weer op 7.156 dollar, volgens Coinmarketcap.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?