Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 2 februari 2018 20:29

Dik verlies op weekbasis voor AEX

De Amsterdamse beurs voelde deze week opnieuw de druk van een duurdere euro, maar vooral ook de oplopende obligatierentes. Daardoor verloor de AEX op een slotstand van 550,08 punten op vrijdag op weekbasis bijn a drie procent.

Na de vliegende jaarstart deden de beurzen wereldwijd deze week een stap terug. Dit had te maken met de oplopende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Die liepen op tot meer dan 2,80 procent en daarmee het hoogste niveau in vier jaar. "Het sentiment is plotseling gekeerd en beleggers realiseren zich dat met de oplopende rentes in de Verenigde Staten er een serieus alternatief voor aandelen zich aanbiedt", aldus marktanalist Ron van der Does van IG."

Beleggers konden deze week verder aan de slag met de eerste officiële State of the Union van de Amerikaanse president Donald Trump, het laatste Amerikaanse rentebesluit onder voorzitter Janet Yellen en het Amerikaanse banenrapport.

"Grofweg was het een opsomming van de successen van afgelopen jaar en een korte uiteenzetting van zijn visie voor de toekomst", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank over de speech van de president. Trump riep de Republikeinen en Democraten op samen te werken op het vlak van infrastructuur en immigratie. De president wil 1,5 biljoen dollar investeren in Amerikaanse infrastructuur. "Om eerlijk te zijn, de markt negeerde de speech", aldus marktanalist James Hughes van Axitrader.

Het rentebesluit van de Fed was woensdagavond weinig verrassend maar de centrale bank liet zich wel wat positiever uit over de inflatie. "Dit deed beleggers beseffen dat er wellicht een vierde renteverhoging dit jaar in het vat zit", stelde marktanalist Ron van der Does van IG. De rente bleef staan in een bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent. "De Fed loopt achter de markt aan", meent handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank. De rente had, kijkend naar de Amerikaanse economie, volgens de handelaar "al veel hoger" moeten zijn.

In de ogen van Jongbloed is het louter de Federal Reserve die de daling van de dollar kan stoppen, maar daarvoor moet inkomend voorzitter Jerome Powell van de Fed in maart de rente niet met 0,25 procentpunt, maar met bijvoorbeeld 0,50 procentpunt verhogen. Dat zal de markt volgens de handelaar met de neus op de feiten drukken.

De euro/dollar liep richting het eind van de week weer op naar 1,25 dollar, maar na het Amerikaanse banenrapport op vrijdag daalde de Europese munt.

Uit dat banenrapport bleek een groei van 200.000 banen in januari, waar was gerekend op een groei van zo'n 180.000. De werkloosheid bleef stabiel op 4,1 procent. Verder was vooral de loongroei van 2,9 procent op jaarbasis bemoedigend, want dichterbij de 3 tot 4 procent die de Federal Reserve graag ziet. 

Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank was vooral de gestegen loongroei de grote meevaller in het rapport. Al drie maanden op rij stijgt de loongroei, wat volgens de analist “opmerkelijk” is in deze fase van de economische cyclus. De Federal Reserve streeft naar een loongroei van 3 tot 4 procent.

De bitcoin ging deze week door een nieuwe ondergrens, die van 8.000 dollar. Nadat de cryptomunt eind vorig jaar sterk steeg en in december bijna het niveau van 20.000 dollar bereikte, gaat de waarde dit jaar snel naar beneden. De Bitcoin heeft onder meer te lijden van het risico op strenger toezicht.

Kwartaalcijferseizoen nu echt op stoom

Het kwartaalcijferseizoen in binnen- en buitenland kwam deze week echt op stoom. Voor zwaargewichten als Deutsche Bank, Microsoft en Facebook werden die resultaten gedrukt door de nieuwe Amerikaanse belastingregels. Op den duur moeten veel bedrijven gaan profiteren van de lagere vennootschapsbelasting, maar in het vierde kwartaal werden toch vooral afschrijvingen gedaan.

Apple boekte in het afgelopen kwartaal een recordwinst. Met name de gemiddelde verkoopprijs van het nieuwe paradepaardje, de iPhone X, viel een stuk hoger uit dan verwacht, hetgeen de winstmarges ten goede kwam. Er werden wel minder iPhones verkocht. 

Volgende week

Qua Nederlandse bedrijven komen TomTom, ABN AMRO, Fagron, Intertrust, SBM Offshore, Flow Traders en Eurocommercial volgende week met resultaten. In het buitenland wordt het al weer wat rustiger. Onder meer General Motors, Disney, Tesla en Twitter openen de boeken. 

Op macro-economisch vlak verschijnen volgende week een reeks aan inkoopmanagersindexen en industriële productiecijfers. Het hoogtepunt van de week is het rentebesluit van de Bank of England, dat tevens nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen zal aankondigen. "Cruciaal op deze 'Super Thursday' van de BoE wordt welke guidance men geeft voor het toekomstige rentepad", zeiden economen van Investec in een voorbeschouwing.

Verder komt volgende week in Amerika de deadline in zicht van de tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. De tijdelijke regeling loopt tot 8 februari.

Stijgers en dalers

Zwaargewicht Royal Dutch Shell verloor deze week bijna vijf procent. De energiegigant behaalde in het vierde kwartaal flink meer winst. CEO Ben van Beurden sprak van een "sterke" prestatie in 2017. De tegenvaller zat hem volgens de marktvorsers in de kasstroom van de energiegigant. De operationele kasstroom, exclusief werkkapitaal, was met 8,4 miljard dollar veel lager dan de 11,1 miljard dollar waarop Jefferies had gerekend. 

Unilever, net als Shell een indexzwaargewicht, deed het beter en won deze week 1,2 procent. Het concern zag in het vierde kwartaal de omzet afnemen, maar de jaaromzet nam toe. Volgens analisten van Bernstein en Investec waren de resultaten grosso modo goed en boven consensus. Bernstein was ook positief over de vooruitzichten voor 2018 en de mededeling dat de margegroei "op schema" ligt voor de doelstellingen voor 2020.

ArcelorMittal zag, zoals voorspeld, de winst stijgen. Deutsche Bank noemde Arcelor samen met Voestalpine de sectorfavorieten. Bij ING wezen de analisten er op dat vermoedelijk de hogere kasbehoefte van de staalreus voor wat teleurstelling zorgde. ArcelorMittal betaalt weer dividend, maar ook daar lagen de verwachtingen mogelijk wat hoger. "Netjes, maar er was meer verwacht", dacht handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. Het aandeel daalde deze week 7,3 procent.

ING behaalde in het vierde kwartaal meer winst, geholpen door stijgende rentebaten en fee-inkomsten, hoewel het operationele resultaat daalde door hogere kosten en kredietvoorzieningen. Beleggers leken vooral naar de kostenkant te kijken. KBC Securities verlaagde het advies voor ING van Houden naar Reduceren, maar Jefferies stelde dat geschoond voor eenmalige posten de resultaten er toch wel degelijk uitzagen. Bonsee sprak van "saaie resultaten" en denkt dat er momenteel in de bankensector aantrekkelijkere aandelen te vinden zijn. ING verloor deze week 3,5 procent.

KPN, dat deze week ook cijfers publiceerde, verloor 3,6 procent. Toch was er volgens NIBC weinig aan te merken op de behaalde resultaten. De cijfers waren "min of meer" in lijn met consensus. Wel vonden analisten van Bernstein dat de door KPN afgegeven outlook ambitie miste.

Philips verloor ten opzichte van vorige week vrijdag bijna vijf procent. De kwartaalcijfers voor de omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat vielen weliswaar tegen, stelden analisten van Morgan Stanley, maar onderliggende waren de resultaten volgens hen toch redelijk. De brutomarge steeg daarbij over het hele jaar naar 46 procent, van 40 procent een jaar eerder. 

Diverse Midkappers kwamen eveneens met cijfers. Wereldhave voldeed in 2017 weliswaar aan de eigen afgegeven winstverwachting, maar was minder positief over de winstontwikkeling in 2018. Bovendien wordt de dividenduitkering in de komende jaren verlaagd en dat was voor beleggers een negatieve verrassing, aldus analist Jaap Kuin van ING. Het aandeel verloor op weekbasis liefst 14,3 procent.

De omzet van Philips Lighting daalde in de laatste drie maanden van 2017 op jaarbasis met ruim twee procent maar de winst en bijbehorende marge verbeterden en waren beter dan verwacht. Analist Edwin de Jong van NIBC was vooral te spreken over de  prestaties van de tak Professional. Verder wees hij op het met 14 procent verhoogde dividend en de extra aandeleninkoop van maximaal 150 miljoen euro in 2018. Daar staat volgens Morgan Stanley wel tegenover dat de vrije kasstroom in 2018 zal dalen, volgens Philips Lighting als gevolg van hogere reorganisatiekosten. "De duurzaamheid van de vrije kasstroom is altijd een grote zorg voor ons geweest", aldus de analisten. Het aandeel Philips Lighting won ten opzichte van vorige week 3,3 procent.

Vastgoedbedrijf Warehouses De Pauw boekte in 2017 een hogere winst en presteerde daarmee boven de eigen afgegeven outlook. Dit jaar zal de winst vermoedelijk verder stijgen en het dividend over 2018 werd ook verhoogd. Bovendien stelde WDP de winstdoelstelling op middellange termijn opwaarts bij. KBC Securities verhoogde het koersdoel op het aandeel en wees erop dat WDP zijn beloftes blijft waarmaken. Het aandeel WDP steeg op weekbasis 2,2 procent.

 

 

 

 


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie