fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 31 januari 2018

Verlies voor Qualcomm

Qualcomm heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2018 verlies geleden hoewel de resultaten onderliggend wel beter waren dan verwacht. Dit bleek woensdag nabeurs uit de cijfers van de Amerikaanse chipmaker.

In het kwartaal kwam er een verlies van bijna 6 miljard dollar, of 4,03 dollar per aandeel in de boeken, waar een jaar eerder nog een winst werd behaald van 682 miljoen dollar, of 0,46 dollar per aandeel.

Net als veel andere bedrijven moest Qualcomm een afschrijving doen vanwege de nieuwe belastingregels in de Verenigde Staten. Hoewel bedrijven daar uiteindelijk van profiteren, betalen ze eerst een hoge prijs om activiteiten weer terug te verhuizen naar de VS. Verder legden diverse toezichthouders, waaronder de Europese Commissie, Qualcomm boetes op vanwege misbruik van zijn marktpositie bij het leveren van chips aan Apple. Ook hiervoor moest het bedrijf een miljardenvoorziening nemen.

Op aangepast niveau deed Qualcomm het beter. De winst per aandeel van 0,98 dollar was namelijk boven de verwachting van 0,91 dollar van de markt.

Ook de omzet, die licht steeg van 6 miljard naar 6,1 miljard dollar, was boven de 5,9 miljard dollar die analisten voorzagen.

Tegenvallende outlook

De outlook die Qualcomm gaf voor het huidige tweede kwartaal viel wat tegen. Er wordt gerekend op een aangepaste winst per aandeel van tussen de 0,65 en 0,75 dollar en een omzet die uitkomt in een bandbreedte van 4,8 miljard tot 5,6 miljard dollar. De markt rekent evenwel op een aangepaste winst van 0,86 dollar en een omzet van 5,6 miljard dollar.

Qualcomm kondigde in 2016 aan het Nederlandse NXP te willen overnemen voor 47 miljard dollar, of 110 dollar per aandeel. Het bod werd recent nog verlengd tot 9 februari, omdat slechts een heel klein deel van de aandelen tot nu toe werd aangemeld. Qualcomm wil zeker 80 procent van de uitstaande aandelen in bezit krijgen. Dat kan eventueel verlaagd worden tot 70 procent. Toezichthouders zijn inmiddels bijna allemaal akkoord gegaan. Qualcomm verwacht nog steeds dat de transactie in de komende tijd wordt afgerond, zei het concern woensdag.

Het aandeel Qualcomm steeg woensdag in de reguliere handel 1,9 procent. In de elektronische nabeurshandel daalde het aandeel krap een half procent.

De Aandeelhouder TV

november 18, 2019

Studentenbeleggers Nyenrode kiezen voor Bayer – #Beursspel

november 18, 2019

AEX 18 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 18, 2019

Fed en ECB focus valutamarkt

november 18, 2019

KPN heeft doorbraak in octrooizaak | 18 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM