--- ---

Lagere resultaten voor McDonald’s

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 30 januari 2018

Cijfers beinvloedt door belastinghervormingen en refranchising.

McDonald's heeft in het vierde kwartaal van 2017 minder winst behaald door de impact van de belastingverlagingen die president Donald Trump doorvoerde, terwijl de omzet te lijden had onder refranchise initiatieven. Dit maakte de Amerikaanse fastfoodketen dinsdag bekend.  

De nettowinst daalde van 1,2 miljard naar 699 miljoen dollar, wat per aandeel neerkomt op een daling van 1,44 naar 0,87 dollar. Vanwege de belastinghervormingen door de Amerikaanse regering haalt McDonald's buitenlandse winsten terug naar Amerika, waar een prijskaartje van 1,2 miljard dollar aan hangt. Tegelijkertijd was er een meevaller vanwege uitgestelde belastingen ter waarde van 500 miljoen dollar, waardoor er per saldo een verliespost van 700 miljoen dollar overbleef.  

Zonder de impact van deze eenmalige posten kwam de nettowinst in de laatste drie maanden uit op 1,4 miljard dollar, wat 15 procent meer was dan een jaar terug.  

De omzet daalde afgelopen kwartaal met 11 procent tot 5,3 miljard dollar, als gevolg van de voortdurende refranchising van McDonald's filialen.  

De wereldwijde vergelijkbare verkopen stegen echter met 5,5 procent doordat meer bezoekers de restaurants van de keten binnenliepen.  

McDonald's keert per aandeel 1,01 dollar aan kwartaaldividend uit. Dat is een stijging van 7 procent. 

In de handel voorbeurs daalde het aandeel McDonald's 0,3 procent. 

Geef een reactie