--- ---

Zwaargewichten gaan richting AEX bepalen

Redactie De Aandeelhouder - zondag, 28 januari 2018

Ogen verder gericht op rentebesluit Fed en Amerikaans banenrapport.

Beleggers gaan een drukke week tegemoet, nadat de AEX afgelopen week wat inleverde onder druk van een duurdere euro.

De Europese Centrale Bank liet het monetaire beleid onveranderd en voorzitter Mario Draghi slaagde er niet in om de euro omlaag te praten.

"De magie van het Draghi-effect lijkt dan toch te zijn uitgewerkt, of simpelweg overwonnen door de loeisterke economie van de eurozone die maar positief blijft verrassen", stelde marktanalist Bart Hordijk van Monex in een reactie op Draghi's persconferentie en de euro die tot boven de 1,25 steeg.

Donderdag, op de eerste werkdag van de maand, staan traditiegetrouw de inkoopmanagersindices op de rol. Voorlopige cijfers lieten op 24 januari al een stijging van de bedrijvigheid in de eurozone zien.

Econoom Chris Williamson van Markit sprak toen in een toelichting van "een vliegende start in 2018". Het huidige groeitempo is al bijna 12 jaar niet meer gehaald, benadrukte de econoom. Op basis van de huidige cijfers rekent Williamson op een "super sterke" economische groei van bijna 1 procent op kwartaalbasis. 

Woensdagavond is het de beurt aan de Fed en vrijdag volgt het Amerikaanse banenrapport.

Voor het Damrak belooft het een drukke week te worden met enkele zwaargewichten die de boeken openen.

Hoewel de week nog rustig aanvangt op maandag, publiceert Philips dinsdag cijfers en volgen op woensdag ING, KPN en Unibail-Rodamco. Donderdag is de beurt aan Royal Dutch Shell en Unilever.

Analist André Brouwers van Het Beleggingsinstituut meent dat de AEX juist ING, Shell en Unilever "de sleutel voor de AEX zijn" om een doorbraak te forceren en te stijgen naar in eerste instantie 581 punten.

Aan het sentiment onder beleggers zal het vermoedelijk niet liggen, zo bleek dit weekend uit de ING Beleggersbarometer. Die steeg naar het hoogste niveau in 11 jaar tijd, terwijl de AEX de hoogste stand sinds 2001 bereikte.

"Beleggers hebben vertrouwen in de toekomst en verwachten dat de AEX de komende drie maanden nog verder doorstijgt en dat de waarde van hun portefeuille verder zal toenemen", aldus ING in een toelichting.

Vrijdag sluiten we de week af met cijfers van Philips Lighting, WDP en Wereldhave.

Ook buiten Nederland is de beursagenda goed gevuld. Cijfers om in de gaten te houden, zijn die van Facebook en Microsoft woensdag nabeurs, Amazon, Apple en Google donderdagavond en Deutsche Bank en de oliereuzen ExxonMobil en Chevron op vrijdag. 

Geef een reactie