--- ---

Winstdruk voor Colgate-Palmolive ondanks gestegen omzet

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 26 januari 2018

Concern verwacht aanhoudende omzetgroei.

Colgate-Palmolive heeft in het vierde kwartaal meer omzet geboekt, maar wist dit niet te vertalen naar een hoger operationeel resultaat. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de cijfers van de Amerikaanse fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen.

"We zijn het jaar geëindigd met versnelling van onze wereldwijde omzet. Deze groei werd gedreven door gezonde volumegroei in Noord-Amerika, Latijns Amerika en Europa", zei CEO Ian Cook in een toelichting op de kwartaalcijfers .

De kwartaalomzet van de sectorgenoot van Unilever steeg met 4,5 procent naar 3,89 miljard dollar. De volumes namen met 3,0 procent toe , de prijzen daalden met 1,0 procent en wisselkoerseffecten hadden een positief effect van 2,5 procent. 

Operationeel werd er 924 miljoen dollar verdiend. Vorig jaar in dezelfde periode lag de operationele wist nog op 955 miljoen dollar. De bruto operationele marge daalde van 60,4 naar 59,8 procent.

Netto verdiende Colgate in het afgelopen kwartaal 353 miljoen dollar, tegen 628 miljoen dollar vorig jaar. De winstdaling was vooral te wijten aan hogere provisies op belastingvlak.

Over heel 2017 realiseerde Colgate Palmolive een omzet van 15,45 miljard dollar tegen 15,20 miljard dollar in 2016. De nettowinst daalde van 2,44 miljard naar 2,02 miljard dollar ofwel van 2,74 naar 2,30 dollar per aandeel.

Outlook

Cook sprak van "onzekere en uitdagende" marktomstandigheden. Het concern verwacht voor 2018 een midden enkelcijferige omzetgroei en een lage tot midden enkelcijferige groei van de autonome omzet, met verbetering van de autonome omzetgroei ten opzichte van de tweede helft van 2017.

In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel Colgate-Palmolive vrijdag 4,3 procent lager.

Geef een reactie