Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 26 januari 2018

Dure euro drukt AEX

De Amsterdamse beurs voelde deze week de druk van een duurdere euro. De AEX verloor op een slotstand van 566,79 punten op vrijdag op weekbasis 0,4 procent. 

Ondanks de volatiliteit op de valutamarkten blijft het sentiment in het algemeen vooralsnog wel positief. "Vooralsnog lijkt niets of niemand het optimisme op de financiële markten te kunnen keren", volgens Investment Manager Simon Wiersma van ING Investment Office.

De government shutdown in Amerika legde de markt maandag naast zich neer. En terecht want maandagavond werd een deal bereikt en dinsdag gingen de overheidsdiensten in de Verenigde Staten weer open. En dus konden beleggers zich richten op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De dollar kwam onder druk te staan toen de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei dat hij een voorstander was van een zwakke greenback omdat dit positief is voor Amerika. Dit gaf de euro een extra impuls. De Europese munt liep daarom voorafgaand aan het rentebesluit van de ECB al op en het lukte voorzitter Mario Draghi vervolgens niet om de munt naar beneden te praten. 

Draghi-effect uitgewerkt

De Europese munt noteerde donderdag voorafgaand aan het rentebesluit nog rond de 1,24 dollar en steeg tijdens de persconferentie tot boven de 1,25 en daarmee het hoogste niveau sinds eind 2014.

Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO wees erop dat Draghi weinig concreet was over de sterke euro. "Financiële markten interpreteerden dit als dat de ECB niet bezorgd is over de sterke euro zolang economische groei sterk is." Dat de Europese munt uiteindelijk weer onder de 1,25 dollar dook, had te maken met het feit dat Draghi benadrukte dat de kans op een renteverhoging in 2018 klein is, aldus Boele. 

"De magie van het Draghi-effect lijkt dan toch te zijn uitgewerkt, of simpelweg overwonnen door de loeisterke economie van de eurozone die maar positief blijft verrassen", stelde marktanalist Bart Hordijk van Monex in een reactie op Draghi's persconferentie.

De persconferentie was verder weinig verrassend. Draghi legde de nadruk op de robuuste groei en leek iets positiever over de inflatie-ontwikkeling. Vermoedelijk begint de ECB in maart met een aanpassing van zijn zogenoemde forward guidance om vervolgens richting het eind van het jaar de geldkraan steeds verder dicht te draaien. Econoom Marchel Alexandrovich van Jefferies rekent erop dat de robuuste economie de ECB in staat zal stellen om de economische ramingen bij de volgende vergadering in maart opwaarts bij te stellen. "Die kunnen dan gebruikt worden om een aanpassing van de forward guidance op het gebied van QE te rechtvaardigen", aldus de marktvorser.

Trump presenteerde zichzelf in een toespraak in Davos als handelspresident. Trump zei dat Amerika "open for business" is en dat zijn land dankzij onder meer de belastingverlagingen en deregulering die hij doorvoerde, weer concurrerend is.

De euro begon de week onder de 1,23 dollar en noteerde vrijdag aan het eind van de dag op 1,2425. 

Donderdagavond steeg de greenback nog toen Trump tegen CNBC zei dat een voorstander is van een sterke dollar. Daarmee zei de president precies het tegenovergesteld van minister van Financiën Steven Mnuchin die zich deze week juist positief uitliet over de zwakte van de dollar. 

Amerikaanse groeicijfers over het vierde kwartaal toonden vrijdag aan de economie minder hard dan verwacht is gegroeid. Het groeicijfer van 2,6 procent kwam onder de verwachting van 2,9 procent uit en was ook lager dan de groei van 3,2 procent in het derde kwartaal van 2017.

Het rapport oogde wellicht zwak, maar onderliggend was het best sterk, meende econoom James Knightley van ING. Dezelfde conclusie trok marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Het momentum is best sterk", aldus de analist. Volgens Marey waren het met name de netto-export en de voorraden die de groei lager dan verwacht deden uitvallen. 

Volgende week

Op macro-economisch vlak trekken een aantal inkoopmanagersindexen volgende week de aandacht, net als inflatiecijfers uit de eurozone. Verder verschijnen de twee maandelijkse banenrapporten uit Amerika en maakt de Federal Reserve woensdagavond zijn rentebesluit bekend. Wijzigingen worden niet verwacht en er staat geen persconferentie gepland. Het is het laatste rentebesluit dat wordt vrijgegeven onder de huidige voorzitter Janet Yellen. 

Op bedrijfsvlak begint het kwartaalcijferseizoen volgende week echt los te komen. Onder meer Philips, ING, Royal Dutch Shell, KPN, Unilever, Unibail-Rodamco, NSI, Philips Lighting, WDP en Wereldhave komen met resultaten. Qu buitenlandse fondsen is er aandacht voor de cijfers van onder andere Deutsche Bank, Chevron, ExxonMobil, Facebook, Alphabet, Qualcomm, Microsoft, Alibaba, Amazon en Apple.

Stijgers en dalers

Randstad profiteerde van een adviesverhoging bij RBC, dat de uitzender op zijn kooplijst zette omdat de analisten weer opwaarts potentieel zien voor het aandeel. Het aandeel steeg deze week x procent en was daarmee koploper in de Amsterdamse hoofdgraadmeter. RELX was met xx procent de grootste daler in de AEX na een adviesverlaging door Morgan Stanley.

Ahold Delhaize steeg ten opzichte van afgelopen vrijdag met 3,6 procent. Hoewel de omzet in het vierde kwartaal wat lager bleek dan een jaar eerder, waren de cijfers wel beter dan voorzien. De outlook voor de margeverwachtingen werd herhaald en de vrije kasstroom zal vermoedelijk "significant" hoger uitvallen dan aanvankelijk voorzien. Analisten van Jefferies spraken van solide cijfers en waren positief over de verwachting voor de vrije kasstroom. Analist Joost van Beek van InsingerGilissen was vooral te spreken over de sterke omzetgroei in Nederland. 

Sligo Food Group voerde de Midkap aan, met een weekwinst van 5,1 procent. In 2017 behaalde het groothandels- en supermarktconcern meer winst en omzet en het dividend werd bovendien verhoogd. Analist John David Roeg van NIBC sprak van beter dan verwachte cijfers en een positieve outlook voor dit jaar. Maar beleggers hoeven niet te rekenen op sterke verhogingen van de winsttaxaties, aangezien Sligro ook waarschuwde voor tijdelijk hogere kosten."De mogelijke verkoop of een partnership voor Emté blijft een belangrijke aanjager voor de koers in 2018", aldus Roeg.

BAM Groep deed het ook goed, met een winst van 4,8 procent. CFO Thessa Menssen gaat het bouwbedrijf per 1 juli verlaten, "omdat voor de verdere implementatie van de strategie een andere invulling van de CFO-functie gewenst is". Voor de camera van ABM Financial News sprak analist Corne van Zeijl maandagochtend van "het slachtofferen van de CFO" door de bouwer. KBC Securities analist Cedric Duinslaeger zou graag zien dat haar opvolger bekwaam is in het beheren van risico's. 

Air France-KLM was deze week een van de sterkste dalers in de Midkap. Davy Research verlaagde het advies voor de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij van Outperform naar Neutraal terwijl het koersdoel werd gehandhaafd op 13,50 euro. De analisten vinden Air France-KLM een volatiel aandeel, dat in 2017 met liefst 163 procent is gestegen. Verdere winst zal moeilijker te realiseren zijn, zelfs als de omzet per eenheid solide blijft, vooral omdat de vergelijkingsbasis vanaf het tweede kwartaal moeilijker wordt. Het aandeel Air France-KLM daalde deze week 6,7 procent.

GrandVision kon niet overtuigen met omzetcijfers over het vierde kwartaal. Er was onder meer sprake van een autonome omzetkrimp van 0,8 procent. Dit had deels te maken met het feit dat het aantal verkoopdagen in de periode lager uitkwam dan een jaar eerder. Analist Tijs Hollestelle van ING sprak van zwakke cijfers, terwijl analisten van Bryan Garnier, die hun koersdoel licht verlaagden, tot 26,00 euro, waarschuwden voor impact op de winstgevendheid. Het aandeel verloor 7,2 procent. 

Onder de kleine fondsen was de koerswinst van 10,7 procent voor Probiodrug opvallend. Er was evenwel geen nieuws rond het biotechbedrijf.

De Aandeelhouder TV

augustus 21, 2019

BNP 21 8Wachten op de centrale banken | 21 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

AEX 20 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

Regeringscrisis ItaliĆ« kan Europa raken – RTL Z NIEUWS

augustus 20, 2019

Dalende rente zet markten voor uitdaging | 20 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?