--- ---

Qualcomm in beroep tegen boete van Brussel

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 24 januari 2018

Besluit heeft geen impact op operationele activiteiten.

Qualcomm gaat in beroep tegen de boete die de Europese Commissie de chipfabrikant oplegde. Dit meldde het Amerikaanse bedrijf woensdagmiddag in een kort persbericht.

Qualcomm moet volgens de Europese Commissie een boete betalen van 997 miljoen euro vanwege misbruik van zijn marktpositie in LTE baseband chipsets. Dit maakte de Europese Commissie eerder vandaag bekend.

Volgens Brussel weerhield Qualcomm concurrenten ervan deze markt te betreden door aan Apple, een grote klant, "significante betalingen" te doen om niet bij een van deze rivalen te kopen. Apple zou voor zijn iPhone en iPad exclusief gebruik maken van de chips van Qualcomm. 

Dergelijke afspraken zijn verboden volgens de mededingingsregels van de EU.

De misdraging duurde meer dan vijf jaar, aldus de Commissie, die stelde dat "geen concurrent Qualcomm effectief kon uitdagen in deze markt, ongeacht hoe goed hun producten waren".

Qualcomm is het "sterk oneens" met de boete en gaat in beroep bij het Europese Hof. "We hebben er vertrouwen in dat de overeenkomst [met Apple] niet in strijd is met concurrentieregels van de Europese Unie of nadelig is geweest voor de marktconcurrentie of voor Europese consumenten", zei hoofd juridische zaken Don Rosenberg van Qualcomm.

Het bedrijf meldde verder dat het besluit van Brussel geen consequenties heeft voor de operationele activiteiten van Qualcomm.

In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel Qualcomm 1,3 procent lager.

Geef een reactie