Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 23 januari 2018 10:40

Goldman Sachs waarschuwt voor Bitcoin

Goldman Sachs heeft zich in het steeds grotere rijtje met Bitcoin-sceptici gevoegd.

De beleggingstak van Goldman Sachs kent "geen twijfel" dat de astronomische koersstijging de Bitcoin het afgelopen jaar "in zeepbelterrein heeft geduwd".

Het tempo waarin de dotcomzeepbel werd geblazen was zelfs kinderspel vergeleken met hoe de bitcoin als een meteoor omhoogschoot, volgens de bankiers. "Daarbij denken we dat cryptovaluta de zeepbelniveaus van de financiële markten hebben overstegen en zelfs dat van de Nederlandse 'tulpenmanie' van 1634 en begin 1637."

Bitcoin stond dinsdagochtend volgens Coinmarketcap op 10.770 dollar, na een daling van ook al 10 procent de voorgaande dag. De digitale munt bleef ook in 2018 ongelooflijk volatiel, en blijft daarmee trouw aan zijn beruchtste kwaliteit, met bijna dagelijks enorme koersschommelingen.

Vorig jaar steeg de koers fors, maar wel met inbegrip van een flinke daling. De munt eindigde 2016 onder 1.000 dollar en steeg tot bijna 20.000 dollar in december van 2017, om vervolgens weer sterk te dalen.

Om de volatiele koers en het gebrek aan regulering zegt de Amerikaanse toezichthouder SEC een beursgenoteerde bitcointracker niet snel te zullen toestaan.

Andere digitale valuta zagen vergelijkbare bewegingen omhoog en omlaag vorig jaar. Ripple, in omvang de derde cryptovaluta op dit moment, klom van minder dan een dollarcent een jaar geleden tot 3,30 dollar begin januari. Inmiddels is de koers weer gehalveerd tot circa 1,30 dollar.

Ether, dat draait op de blockchain Ethereum, deed een jaar geleden 10 dollar. De munt steeg medio januari tot boven 1.330 dollar maar was maandagavond alweer terug op 943 dollar.

Goldman Sachs is niet de eerste bank die crypto de grootste zeepbel in de geschiedenis noemt, en ziet ether als mogelijk een nog grotere zeepbel dan bitcoin. Als je de koers van Ether naast die van aandelen, tulpen en bitcoin legt, dan valt de schaal van de ander nagenoeg weg, wat Goldman Sachs een "verbluffend" feit noemde.

"We weten niet of bitcoin of enige andere cryptomunt noog zal verdubbelen of verdrievoudigen, maar we geloven niet dat deze cryptovaluta op de lange termijn hun waarde zullen behouden in hun huidige vorm", aldus het analistenrapport.

Ondanks het pessimisme van de analisten, zou de bank een handelsplatform willen opzetten voor bitcoin en andere cryptovaluta.

Goldman Sachs wees ook op de recente trend van bedrijven die hun aandelenkoersen omhoog zagen schieten nadat ze blockchaingerelateerde initiatieven aankondigden of zelfs alleen maar de term aan hun naam toevoegden. Na de koersspurt volgde meestal weer een snelle terugval.

Zulke aandelenbewegingen, schreef Goldman, brengen de woorden in herinnering van de Haarlemse historicus Theodorus Schrevelius. Nadat de tulpenzeepbel barstte, schreef hij dat "onze nakomelingen ongetwijfeld zullen lachen om de uitzinnigheid van onze eeuw, dat bij onze tijden de tulpen in zo'n achting zijn geweest."

Net als UBS en HSBC toonde Goldman Sachs wel waardering voor blockchain, de decentrale technologie waarop Bitcoin en veel andere cryptovaluta berusten. Door de structuur van de blockchain kunnen transacties worden bevestigd zonder tussenpersoon, net zoals bitcoin niet wordt ondersteund door een overheid of centrale bank, terwijl het bijna onmogelijk is om een transactie te vervalsen.

"We denken dat het concept van een digitale munt op basis van blockchaintechnologie levensvatbaar is, gezien de voordelen die het kan bieden: gemakkelijke wereldwijde uitvoering van transacties, lagere transactiekosten,  minder correcties omdat alle transacties getraceerd kunnen worden, veiligheid van bezit enzovoorts", aldus de zakenbank. "Maar Bitcoin biedt geen enkele van deze eigenschappen."

Als puntje bij paaltje komt, is bitcoin volgens de zakenbank te volatiel om als waardeopslag te dienen en te inefficiënt om traditionele valuta te vervangen als middel voor waardeoverdracht. Cryptovaluta's kunnen wel een levensvatbaar alternatief zijn in onontgonnen markten, waar geen adequate gelddienstverlening voorhanden is.

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis

15 jan 07:51 Redactie

3 aandelentips in de energiesector