Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 22 januari 2018 17:04

Beursblik: Goldman Sachs positief over Europese aandelen

  Beleggers moeten in aandelen blijven zitten, ondanks de hoge waarderingen en de stortregen aan waarschuwingen dat de aandelenmarkten in een zeepbel zitten. Dat adviseerde Goldman Sachs maandag in een vooruitblik op het beleggersjaar 2018.

De zakenbank zien de mondiale economische groei dit jaar verder aantrekken in een nog altijd gunstig monetair beleidsklimaat. Risicovolle beleggingscategorieën zoals vastgoed en aandelen leveren dit jaar waarschijnlijk wel minder rendement op dan ze de afgelopen jaren deden, erkenden de analisten. 

Beleggers zouden dit jaar tactisch kunnen overhellen naar aandelen uit ontwikkelde markten of naar Amerikaanse high yield bonds en valuta, oppert de zakenbank. Op termijn kan men overigens het best Amerikaanse beleggingen zwaarder laten wegen, in de visie van de bank.

De beursstijging die begon na de crisis van 2009 is inmiddels een van de grootste bullmarkten aller tijden en duurt al negen jaar. De aandelenindex S&P 500 steeg in deze periode met 17 procent per jaar en inmiddels is de index dan ook "behoorlijk duur", stelde de bank. 

Vooral aandelen uit Europa, Australië en Nieuw Zeeland en het Verre Oosten zitten dit jaar in de optimale fase van de cyclus. Deze profiteren namelijk van winstgroei in eigen land en van de versnellende mondiale economische groei. Ook zijn de waarderingen nog niet erg hoog, afgezet tegen Amerikaanse aandelen.

Historisch gezien zijn de aandelen uit deze regio's wel aan de dure kant, maar Goldman Sachs ziet ruimte voor bovengemiddelde waarderingen door het goede economische klimaat, met economische groei, lage stabiele inflatie en gunstig monetair beleid.  

Bedrijfswinsten in de eurozone sprongen vorig jaar uit de bandbreedte van de voorgaande jaren, met een winstgroei van 12 procent, na jarenlang te hebben geschommeld rond de helft van het eerdere piekniveau voor de crisis.

De bank tipt de grote bedrijven uit de Eurostoxx 50, die de winst relatief snel zien oplopen bij een stijgende omzet en ook profiteren van mondiale groei. Analisten van Goldman tipten ook de Spaanse aandelenmarkt, die binnen de ontwikkelde landen als een van de meest aantrekkelijke gewaardeerd is, nu de politieke onzekerheid er afneemt.

Voor de eurozone voorspelt de bank een totaal rendement op aandelen van 9 procent dit jaar, waarvan 3 procentpunt dividend. Dat is beter dan het Verenigd Koninkrijk, dat 6 procent totaal rendement zou moeten tegemoet zien terwijl Japan decennia met negatief rendement zal afschudden met een verwacht rendement van 8 procent. Binnen de eurozone ziet Goldman dat vooral banken hun dividend kunnen verhogen, na de sterke winstgroei in 2017 en dito vooruitzichten voor dit jaar, nu er duidelijkheid is over de kapitaaleisen uit Basel.

Van de opkomende markten verwacht Goldman dat de winstgroei dit jaar aanhoudt, vooral in de IT-sector, die vorig jaar al 61 procent in waarde steeg. Dit jaar zal die groei minder zijn, nu de prijzen voor geheugenchips en grondstoffen minder snel stijgen en de Chinese vastgoedmarkt vertraagt. Gezien het toenemende risico op een correctie blijft de bank dan ook neutraal over aandelen in opkomende markten.

De Aandeelhouder TV

september 22, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 19 – Kolonisten van Catan

september 22, 2020

ASM PT naar China? | 22 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 21, 2020

AEX 21 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 21, 2020

TikTok | 21 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

 • 11:41

  Technische analyse AEX – 530 punten blijft trekken als een magneet

 • 08:09

  Geruzie om nieuwe opperrechter in de VS & beurzen openen handelsweek in het rood

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
22 sep 09:08 Redactie

3 aandelen die kunnen knallen bij verkiezingsverlies Trump

22 sep 09:44 Redactie

Bonus voordeel voor de Belegger

21 sep 13:39 Nico Bakker

ALFEN suggereert koopkans