--- ---

Carillion vraagt faillissement aan

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 15 januari 2018

Overheid niet bereid tot noodoperatie voor Brits bouwbedrijf.

Het Britse bouwbedrijf Carillion zei maandag dat het Britse Hooggerechtshof met onmiddellijke ingang een officiële curator heeft toegewezen, nadat gesprekken met de Britse regering niet tot een redding hebben geleid. 

Het bestuur van het in financiële problemen verkerende concern zei daarom geen andere keus te hebben dan over te gaan op een gedwongen liquidatie. 

Het op één na grootste bouwbedrijf van het Verenigde Koninkrijk kwam vorig jaar juli in een vrije val terecht, nadat een winstwaarschuwing werd afgegeven en de onderneming zijn bezittingen met 845 miljoen Britse pond afwaardeerde. De afschrijvingen waren allemaal gerelateerd aan belangrijke contracten. In de periode daarna volgden nog twee winstwaarschuwingen en in november zei het bestuur te verwachten door de convenanten heen te breken. 

De Britse toezichthouder FCA is bovendien een onderzoek begonnen om te kijken of Carillion tussen eind 2016 en de zomer van 2017 de markt wel tijdig op de hoogte stelde van de problemen.

De koers klapte in elkaar. Aan het begin van 2017 was een aandeel Carillion ruwweg 240 pence waard. Afgelopen vrijdag was dit gedaald tot 14 pence. 

Het bouwbedrijf heeft circa 43.000 werknemers in dienst en voert veel opdrachten uit voor de Britse regering, zoals de bouw van scholen en ziekenhuizen. Britse media melden dat gesprekken met de regering op zondag om de onderneming te redden niet hebben geleid tot een reddingsplan. 

The Guardian schreef dat kredietverstrekkers, waaronder HSBC, Barclays en Santander, niet bereid zijn om meer geld in het bedrijf te stoppen zonder dat de Britse overheid garanties afgeeft. Carillion heeft een schuldenlast van circa 900 miljoen pond. 

Geef een reactie