--- ---

Update: belastingverlaging drukt winst JPMorgan

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 12 januari 2018

Topman noemt verlaging evenwel goede zaak.

JPMorgan Chase heeft in het vierde kwartaal van 2017 de winst onder druk zien staan door een eenmalige afschrijving vanwege de belastingverlagingen die president Donald Trump doorvoerde. Dit maakte de Amerikaanse zakenbank vrijdag voorbeurs bekend. 

CEO Jamie Dimon zei dat 2017 op veel vlakken een recordjaar voor JPMorgan was. De topman wees daarbij onder meer op de klantengroei en de recordwinst per aandeel. Verder steeg het vermogen onder beheer van de bank met 9 procent.

De omzet steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis van 24,3 miljard naar 25,5 miljard dollar. De nettowinst daalde echter van 6,7 miljard naar 4,2 miljard dollar, ofwel 1,07 dollar per aandeel. Rekening houdend met de belastingtegenvaller daalde de winst evenwel met slechts 1 procent.

JPMorgan zei 2,4 miljard dollar te hebben afgeschreven met het oog op de belastingverlagingen. Vanaf 1 januari 2018 is de Amerikaanse vennootschapsbelasting omlaag gegaan van 35 naar 21 procent. Dit betekent dat veel bedrijven moeten afschrijven op de waarde van hun uitgestelde belastingvorderingen.

Dimon voegde evenwel toe dat de belastingverlaging "een duidelijke positieve uitkomst" is voor Amerika.

 Bij de verschillende divisies viel op dat de zakenbank de winst op jaarbasis stevig zag teruglopen, van 3,4 miljard naar 2,3 miljard dollar. Bij de consumententak steeg dit juist van 2,4 miljard naar 2,6 miljard dollar.

Opvallend was dat JPMorgan een verlies van 143 miljoen dollar nam op één klant. Volgens een bron van The Wall Street Journal gaat het om de in de problemen geraakte Zuid-Afrikaanse retailer Steinhoff, waaraan de bank leningen heeft verstrekt. De kans lijkt groot dat ook andere kredietverstrekkers van Steinhoff verliezen zullen moeten nemen.

Het aandeel JPMorgan Chase steeg vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 0,4 procent.

Update: om informatie Steinhoff toe te voegen.

Geef een reactie