--- ---

Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 12 januari 2018

Onderhandelaars CDU/CSU en SPD bereiken voorlopig akkoord coalitie.

De Europese beurzen noteren vrijdag rond het middaguur hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 397,81 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 13.223,61 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 5.505,20 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent hoger op 7.780,01 punten.

"Handelaren hebben besloten hun zorgen over het monetair beleid van centrale banken niet te laten overheersen", zei analist Naeem Aslam van ThinkMarkets vrijdagochtend. "De agressieve houding van ECB-voorzitter Mario Draghi zorgde ervoor dat beleggers zich enigszins zorgen maakten, vandaar dat we gisteren getuige waren van zwakte op de Europese aandelenmarkten", voegde hij toe. "Maar het grotere beeld dat beleggers niet mogen negeren, is dat de bank de juiste stappen zet en dat op het juiste moment doet."

Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend in Europa bekend dat de Franse consumentenprijzen in december even hard zijn gestegen als in november. Op jaar- en maandbasis bedroeg de inflatie 1,2 procent en 0,3 procent.

In Spanje daalde de inflatie in december van 1,7 procent op jaarbasis in november naar 1,1 procent. Op maandbasis maakte het prijspeil in december een pas op de plaats.

De industriële productie in Italië is in november op jaarbasis toegenomen met 2,2 procent. Op maandbasis was sprake van een stabiel productieniveau.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 63,54 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 69,17 dollar. 

De euro zag zich vrijdag gesteund door het nieuws dat onderhandelaars van CDU/CSU en SPD een voorlopig akkoord bereikten over een nieuwe Duitse regering.

De euro bereikt zijn hoogste punt tegenover de dollar in drie jaar", zei valuta-analist Bart Hordijk van Monex vrijdag. "Alles lijkt samen te vallen voor de euro. Nadat de ECB haar communicatie wil veranderen en cijfers uit de VS tegen vallen, breekt de euro door historische niveaus", voegde hij toe. De euro/dollar noteerde op 1,2124. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2064 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2032 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Thales verwacht in de week van 29 januari een verzoek bij de Autoriteit Financiële Markten in te dienen voor goedkeuring voor het biedingsbericht met betrekking tot de overname Gemalto. Thales noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager, evenals Gemalto.

Britse huizenbouwers zaten vrijdag in de lift. Bovis Homes steeg 2,3 procent, Barratt Developments won 0,9 procent en Taylor Wimpey noteerde 0,8 procent hoger. Persimmon steeg 0,8 procent.

Shell noteerde vlak, na mediaberichten dat de Brits-Nederlandse energiereus adviseurs heeft ingehuurd om eventueel een bod uit te brengen op Eneco. Total zou ook interesse in het bedrijf hebben. 

Ingenieursbedrijf GKN steeg ruim 26,0 procent. Het concern wees een overnamebod van Melrose Industries af en zei de luchtvaart- en auto-divisies te willen splitsen.

Fiat Chrysler steeg 3,6 procent, nadat de auutoproducent bekendmaakte voor 1 miljard dollar te investeren in de verhuizing van de productie van de Ram Haevy Duty vrachtwagens van Mexico naar Michigan.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent in het groen. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,7 procent hoger op 2.767,56 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het groen op 25.574,73 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 7.211,78 punten. 

Geef een reactie