--- ---

Europese beurzen hoger gesloten

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 12 januari 2018

Onderhandelaars CDU/CSU en SPD bereiken voorlopig akkoord coalitie.

De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 398,49 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van eveneens 0,3 procent op 13.245,03 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 5.517,06 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.778,64 punten.

Europa zag zich vrijdag gesteund door het nieuws dat onderhandelaars van CDU/CSU en SPD een voorlopig akkoord bereikten over een nieuwe Duitse regering. "Merkel is één van de grootste voorstanders van de eurozone en haar vermogen om aan de macht te blijven zal van cruciaal belang zijn om te zorgen voor stabiliteit", zei marktanalist Joshua Mahony van IG.

Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend in Europa bekend dat de Franse consumentenprijzen in december even hard zijn gestegen als in november. Op jaar- en maandbasis bedroeg de inflatie 1,2 procent en 0,3 procent.

In Spanje daalde de inflatie in december van 1,7 procent op jaarbasis in november naar 1,1 procent. Op maandbasis maakte het prijspeil in december een pas op de plaats.

De industriële productie in Italië is in november op jaarbasis toegenomen met 2,2 procent. Op maandbasis was sprake van een stabiel productieniveau.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een feburari-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 63,41 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 68,91 dollar. 

De euro bereikte tegenover de dollar het hoogste niveau in drie jaar", zei valuta-analist Bart Hordijk van Monex vrijdag. "Alles lijkt samen te vallen voor de euro. Nadat de ECB haar communicatie wil veranderen en de tegenvallende cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen, die onverwachts daalden in december, breekt de euro door historische niveaus", voegde hij toe. 

De euro/dollar noteerde op 1,2134. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2064 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2032 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Thales verwacht in de week van 29 januari een verzoek bij de Autoriteit Financiële Markten in te dienen voor goedkeuring voor het biedingsbericht met betrekking tot de overname Gemalto. Thales sloot 0,3 procent lager. Gemalto steeg 0,2 procent.

Britse huizenbouwers zaten vrijdag in de lift. Bovis Homes steeg 1,4 procent, Barratt Developments won 0,7 procent en Taylor Wimpey sloot eveneens 0,7 procent hoger. Persimmon steeg 0,2 procent.

Royal Dutch Shell schreef 0,4 procent bij, na mediaberichten dat de Brits-Nederlandse energiereus adviseurs heeft ingehuurd om eventueel een bod uit te brengen op Eneco. Total zou ook interesse in het bedrijf hebben. 

Fiat Chrysler steeg 0,7 procent, nadat de autoproducent bekendmaakte voor 1 miljard dollar te investeren in de verhuizing van de productie van de Ram Haevy Duty vrachtwagens van Mexico naar Michigan.

Ingenieursbedrijf GKN steeg 26,2 procent. Het concern wees een overnamebod van Melrose Industries af en zei de luchtvaart- en auto-divisies te willen splitsen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.780,60 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Geef een reactie