Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 12 januari 2018 20:15

AEX sluit ook tweede handelsweek positief af

De Amsterdamse beurs wist ook in de tweede handelsweek van het jaar het positieve momentum vast te houden. De AEX sloot vrijdag 0,4 procent hoger op 561,10 punten, waardoor er een weekwinst restte van 0,5 procent.

Daarmee sloot de Amsterdamse beurs aan de bovenkant van het door technisch analist Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut afgegeven weerstandsniveau van 558-561 punten. “De vraag is of er voldoende koopwoede is om deze te doorbreken”, aldus Brouwers. Vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep rekent daar niet op en gaat uit van een flinke correctie. Deze zal eerst op Wall Street plaatsvinden en dan een vervolg krijgen op de Europese markten.

Het zwaartepunt van de handelsweek lag vooral op donderdag, toen de Europese Centrale Bank de notulen publiceerde van de laatste rentevergadering op 13 en 14 december. De centrale bank is van plan in de komende maanden wat agressiever te worden in zijn bewoording, mits de economie blijft groeien en de inflatie richting de twee procent beweegt.

Een wijziging in de gekozen woorden voorziet marktanalist Bas van Geffen van Rabobank nog niet op de komende monetaire vergadering, maar in maart, als er nieuwe ramingen worden afgegeven, zou dit wel kunnen. De analist houdt dan rekening met "hints over het einde van QE in september".  

Rentestijging en duurdere euro

De aandelenbeleggers legden de notulen makkelijk naast zich neer, maar de valutamarkten bewogen aanzienlijk meer op de uitingen van de centrale bank. Vooral de euro werd duurder, hetgeen een drukkend effect op de Amsterdamse beurs had. Een duurdere euro betekent namelijk een slechtere concurrentiepositie voor multinationals.

"Een duurdere euro drukte op de koersen in Amsterdam en dat is de reden dat de Europese beurzen wat achterbleven op de Amerikaanse aandelenmarkten”, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. De euro maakte ook op vrijdag weer een sprong omhoog. Vrijdag bereikten CDU/CSU en SPD een voorlopig akkoord over een nieuwe Duitse coalitie. In combinatie met de toon van de notulen van de ECB en tegenvallende producentenprijzen donderdagmiddag uit Amerika, sprak valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe van "een perfecte storm" voor de euro.

Het muntpaar euro/dollar koerste aan het begin van de handelsweek nog op 1,1968, maar de euro is inmiddels al opgelopen tot een niveau van 1,2141.

Ook de rentes liepen afgelopen week op. De rente op tweejarige Amerikaanse staatsobligaties steeg vrijdag voor het eerst sinds september 2008 zelfs tot boven 2 procent na Amerikaanse inflatiecijfers. Afgelopen week lagen financials er dan ook weer goed bij, zo merkte Schutte op, terwijl dividendaandelen en vastgoed het moeilijker hadden als gevolg van de rentebeweging.

Volgende week

Volgende week kunnen beleggers de eerste bedrijfsresultaten verwachten. Zo komt ASML op donderdag met de cijfers over het afgelopen kwartaal. In Amerika is het startschot van het cijferseizoen inmiddels gegeven, met BlackRock, JPMorgan Chase en Wells Fargo die al de boeken openden. Andere banken als Bank of Amerika en Goldman Sachs volgen spoedig, evenals Alcoa en IBM.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers inzicht in groeicijfers uit China en inflatiecijfers uit diverse Europese landen. Ook staat het olierapport van het Internationaal Energie Agenschap op de rol.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Galapagos op weekbasis aan de leiding met een plus van 9,6 procent. Het biotechbedrijf rapporteerde zondagavond positieve voorlopige resultaten met een Fase 1b studie in artrosepatiënten in de Verenigde Staten. In deze Fase 1b studie in patiënten werd GLPG1972 goed verdragen, aldus Galapagos.

Verder steeg ArcelorMittal aanzienlijk tot 7,8 procent. Bank of America haalde het aandeel van de verkooplijst. Ook de financials lagen er goed bij afgelopen week, omdat de rentes opliepen. Zo won Aegon 6,4 procent, terwijl ING Groep 5,1 procent bijschreef en NN Group 2,2 procent won. Daarbij meldde Aegon dat het Amerikaanse dochterbedrijf een deal voor het uitbesteden van werk aan Tata Consultancy, wat een flinke kostenbesparing zal opleveren. JPMorgan Cazenove besloot in aanloop naar de kwartaalcijfers om NN op de favorietenlijst te houden.

Altice moest de rode lantaarn dragen met een weekverlies van 4,3 procent. Aanvankelijk werd het plan om Altice USA af te splitsen nog goed ontvangen. Het loskoppelen van de twee bedrijven, dat in het tweede kwartaal van 2018 moet zijn afgerond, zou de groei van de verschillende onderdelen ten goede moeten komen en zorgen voor meer transparantie, aldus de kabelaar. Barclays schreef dat de waardering van Altice in lijn komt met die van sectorgenoten na de afsplitsing van Altice USA. Toch kwam het aandeel gedurende de week weer onder druk te staan, nadat de reorganisatieplannen vergezeld bleken van een omzetwaarschuwing voor de Franse tak. Volgens zakenkrant Financial Times verwerkten analisten een omzetwaarschuwing van CFO Dennis Okhuijsen, die dinsdag tijdens een zogenoemde analistencall zou hebben gezegd dat de omzet in Frankrijk in het vierde kwartaal vermoedelijk met meer dan 7 procent is gedaald. Dat is beduidend meer dan waarop de markt rekende.

RELX gaf 3,6 procent aan beurswaarde prijs, ondanks een koopaanbeveling door Goldman Sachs, terwijl Wolters Kluwer met een min van 4,1 procent eveneens niet in het groen kon komen.

In de Midkap was het TomTom dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 4,7 procent. De navigatiespecialist meldde de samenwerking met Qualcomm op het gebied van autonoom rijden uit te breiden en de lancering van een nieuwe technologie, waarbij onder meer samen wordt gewerkt met de Chinese internetgigant Baidu. TomTom bevestigde daarmee zijn rol in de ontwikkeling van autonoom rijden, zo concludeerde NIBC.

BE Semiconductor Industries won 2,3 procent en WDP ging 1,0 procent omhoog. Het vastgoedbedrijf heeft zijn belang in zijn Roemeense joint venture met Jeroen Biermans vergroot van 51 procent naar 80 procent. De uitbreiding van het belang moet verdere groei van de portefeuille richting 500 miljoen euro per 2020 mogelijk maken. KBC Securities bleek te spreken over het nieuws.

Air France-KLM verloor juist 5,2 procent. De vervoerscijfers over december konden niet overtuigen. Verder haalde HSBC het aandeel van de kooplijst. De analisten verwachten dat de vliegtuigmaatschappij dit jaar meer last zal gaan krijgen van stijgende brandstofprijzen en dat de concurrentie op de aantrekkelijke markt voor langeafstandsvluchten aan het toenemen is.

Onder de kleinere fondsen won Probiodrug maar liefst 39,7 procent, gevolgd door AMG met 6,8 procent. Brunel International schreef 4,0 procent bij. Probiodrug heeft de wind dit jaar goed in de zeilen en steeg al meer dan 50 procent. Vooral in België doet de biotechsector het goed op de beurs, na biedingen op Tigenix en Ablynx, wat voor heel wat fantasie in de markt zorgt. Het Duitse Curetis, genoteerd in Brussel en Amsterdam, won circa 75 procent afgelopen week. Topman Oliver Schacht zei in een interview met de VEB dat de kans aanwezig is dat grote spelers in de diagnostiek een kleine speler als Curetis zullen willen overnemen. "Aangezien we een beursgenoteerd bedrijf zijn, liggen we altijd voor het oprapen. Grotere diagnostische bedrijven willen normaal gesproken wel toestemming van de FDA of bewijs dat een product commercieel levensvatbaar is", zei de topman daarover.

Avantium maakte een koersval van 15,5 procent. Synvina, de joint venture tussen Avantium en BASF, heeft meer tijd nodig voor de bouw van de polymeerfabriek in Antwerpen nadat in een evaluatieproces technische problemen naar voren kwamen. Analisten waren behoorlijk teleurgesteld. KBC Securities verlaagde zijn koersdoel van 11,00 naar 8,50, bij een ongewijzigd Houden advies. Analist Wim Hoste ging er al niet van uit dat de winstgevendheid van de fabriek erg hoog zou uitpakken, maar de marktvorser denkt nu dat de polymeerfabriek pas in 2025 of 2026 winstgevend zal zijn. Ook NIBC zei het koersdoel van 9,40 euro met tientallen procenten te gaan verlagen.

Het lokaal genoteerde Docdata won bijna tweehonderd procent. Het bedrijf kon zelf geen verklaring geven voor de sterke koersstijging van het aandeel, hetgeen al sinds 5 januari aan de gang is. 

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?