--- ---

Kodak springt op blockchaintrein

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 09 januari 2018

Koers verdubbelt.

Eastman Kodak werd dinsdag ruim twee keer zo veel waard, nadat het bedrijf een 'groot blockchain-initiatief' aankondigde, waarmee het Amerikaanse bedrijf fotografen wil helpen om te worden betaald voor het gebruik van het foto's.

Het aandeel steeg op het nieuws met 130 procent, bij een omzet van meer 35 miljoen stukken, wat enorm is  vergeleken bij het dagelijkse gemiddelde van ongeveer 264.000 aandelen.

Eastman Kodak en WENN Digital kondigden dinsdag de lancering aan van  het beeldrechtenbeheerplatform KodakOne en de op fotografie gerichte cryptomunt KODAKCoin.

Kodak zei dat blockchain, net als cryptovaluta, op dit moment een "buzzword" is, maar CEO jeff Clarke zei dat in het geval van zijn bedrijf de technologie echt handig is. "Voor fotografen die lang hebben geworsteld om controle te krijgen over hun werk en hoe dat wordt gebruikt, zijn deze 'buzzwords' de sleutel voor de oplossing van wat een onoplosbaar probleem leek te zijn", aldus Clarke.

Met de blockchaintechnologie, die de ruggegraag vormt voor versleutelde digitale valuta zoals bitcoin, kunnen fotografen controleren of hun beelden zonder toestemming worden gebruikt. Daarbij wil Kodak gebruik maken van een nieuw digitale munt als onderdeel van een nieuw betalingssysteem.

Eastman Kodak is niet het eerste bedrijf dat sterk in waarde steeg na aan te haken op de hype rond cryptovaluta en blockchain. Dat overkwam ook het bedrijf  Bioptix, toen dat zijn naam veranderde in Riot Blockchain en aankondigde te willen gaan handelen in bitcoin en ethereum, twee van de bekendste cryptomunten. Ook meer gevestigde namen als Long Island Iced Tea, dat inmiddels Long Blockchain heet, en Chanticleer, zagen de waarde stijgen nadat de bedrijven zich inlieten met cryptovaluta.

Kodak kwam in september 2013 uit een faillissement, waartoe de maker van fototoestellen en filmrolletje genoodzaakt werd nadat het zich niet snel genoeg aanpaste aan nieuwe digitale technologieën. De afgelopen twaalf maanden werd het aandeel 73 procent minder waard, tot de verdubbeling op dinsdag.

Geef een reactie