--- ---

Beursblik: Lagere belasting VS drukt solvabiliteit Aegon

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 18 december 2017

Winst stijgt volgens ABN AMRO met 5 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De verwachte verlaging van de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten maakt Aegon winstgevender, maar laat de solvabiliteit substantieel dalen. Dit stelde analist Cor Kluis van ABN AMRO in een rapport.

Volgens Kluis is het waarschijnlijk dat de belastingplannen van de regering-Trump deze week definitief worden. Van de verzekeraars in de Benelux heeft dit de meeste gevolgen voor Aegon, dat zo'n 70 procent van zijn winst behaalt met de Amerikaanse tak Transamerica.

De verlaging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting zal de winst van de Aegon-groep met 5 procent verhogen, wat de analist van ABN AMRO al in zijn ramingen heeft verwerkt. 

Omdat er minder compensabele verliezen overblijven, kan Aegon ook minder 'deferred tax assets' als bufferkapitaal aanmerken. Hierdoor zal de Amerikaanse solvabiliteitsratio substantieel lager uitvallen. Kluis denkt dat deze RBC-ratio zou dalen van 447 procent tot ongeveer 374 procent, of, vertaald naar Solvency II, van 201 tot ruim 150 procent voor de Amerikaanse tak.

Kluis voegde daaraan toe dat dat de Verenigde Staten de solvabiliteit van de groep voor ongeveer een derde bepalen. Een daling van de Solvency II-ratio van Aegon VS van 45 procentpunt zou dan neerkomen op een daling van de Solvency II-ratio van Aegon Group van 15 procentpunt. Na het derde kwartaal van dit jaar rapporteerde Aegon een Solvency II-buffer van 195 procent.

Het aandeel Aegon noteerde maandag 0,7 procent hoger op 5,34 euro in een groene AEX-index.

Geef een reactie