--- ---

Wall Street richting hogere opening

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 15 december 2017

Amerikaanse beurzen op koers voor vierde weekwinst op rij.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen vrijdag op een hogere opening. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq zo'n 0,2 procent in de plus. 

Nu de rentebesluiten van de grote centrale banken uit de weg zijn, concentreren de Amerikaanse markten zich in de laatste dagen van het jaar op de ontwikkelingen rond de belastinghervormingen in de Verenigde Staten. Eerder gingen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat al akkoord met afzonderlijke versies van de plannen, waarmee onder meer de vennootschapsbelasting wordt verlaagd. Die twee plannen moeten nu samenkomen in één wet die nog voor de kerst door het Congres moet worden geloodst. Echter zouden een aantal Republikeinen weer twijfels hebben en aanpassingen willen. Hoewel de markt er nog steeds op rekent dat de hervormingen erdoor komen, zou de huidige rally eindigen wanneer dit niet het geval is. 

"Er is nog steeds optimisme dat de belastingdeal wordt goedgekeurd", volgens marktanalist James Hughes van AxiTrader. Dat Wall Street donderdag lager sloot was dan ook niet meer dan een kleine correctie van beleggers die zich opmaken voor wat richting kerst een handelsweek wordt met lage volumes.

"Lage volumes betekenen evenwel dat de bewegingen wat grilliger kunnen zijn", aldus Hughes.

Op macro- economisch vlak staan vanmiddag de Empire State index over december en de industriële productie in november op de agenda.

Olie werd vrijdag duurder. De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1803. Vrijdagochtend vroeg verhandelde het muntpaar rond 1,1790.

Bedrijfsnieuws

Adobe steeg in de voorbeurshandel ongeveer een procent. Het softwarebedrijf kwam donderdagavond met vierde kwartaalcijfers die beter waren dan analisten hadden voorzien. Zelf sprak Adobe van recordresultaten op zowel kwartaal- als jaarbasis.

Costco Wholesale publiceerde donderdag nabeurs eerste kwartaalcijfers. Die werden in de elektronische nabeurshandel goed ontvangen, want het aandeel steeg ruim 2 procent. Met name de vergelijkbare winkelomzet, voor de markt een belangrijke graadmeter, bleek beter dan verwacht. Vrijdag voorbeurs werd nog niet gehandeld in het aandeel.

Oracle ging vanmiddag onderuit. In de voorbeurshandel daalde het aandeel bijna 7 procent. Hoewel de winst en omzet in het afgelopen kwartaal stegen, was de outlook voor het huidige kwartaal teleurstellend.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,4 procent tot 2.652,02 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 24.508,66 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 6.856,53 punten.

Geef een reactie