--- ---

OPEC verwacht eind 2018 stabiele oliemarkt

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 13 december 2017

Productie evenwel hoger volgend jaar.

(ABM FN-Dow Jones) Vraag en aanbod in de mondiale oliemarkt zullen eind 2018 vermoedelijk in balans zijn. Dit zei de OPEC woensdag in zijn maandrapport voor december, met daarin ook een vooruitblik voor volgend jaar.

"De OPEC-productie komt volgend jaar naar verwachting uit op 33,2 miljoen vaten per dag, wat hoger is dan de productie dit jaar. Maar met de aanhoudende inspanningen van de OPEC en niet-OPEC landen om de oliemarkt te stabiliseren, moet dit leiden tot een verdere daling van de mondiale olievoorraden, waardoor de markt eind 2018 in balans zal zijn", zei het kartel.

In 2017 is de wereldwijde vraag naar olie naar verwachting met 1,53 miljoen vaten per dag gegroeid, "ruim boven de aanvankelijke verwachting", aldus de OPEC. In 2018 wordt een groei van de vraag naar olie voorzien van 1,51 miljoen vaten per dag, waar eerder een groei van 1,26 miljoen vaten per dag werd ingeschat. Die opwaartse bijstelling is het gevolg van een robuuste economische groei, aldus het oliekartel.

Kijkend naar de ontwikkeling binnen niet-OPEC landen, zijn die dit jaar meer gaan produceren. De Amerikaanse olieproductie zal dit jaar met 0,61 miljoen vaten per dag zijn gegroeid en het totaal van landen die niet bij het kartel zijn aangesloten met 0,81 miljoen vaten per dag. In 2018 loopt die groei op naar 0,99 miljoen vaten per dag.

In november steeg de mondiale olieproductie met 0,84 miljoen vaten per dag tot een gemiddelde van 97,44 miljoen vaten. De OPEC zelf produceerde vorige maand 133.000 vaten per dag minder, op een totaal van 32,45 miljoen vaten per dag.

Vorige week sprak de OPEC met een aantal landen buiten het kartel, waaronder Rusland, af, dat de afspraken om de productie in te perken tot eind volgend jaar worden gehandhaafd. 

De olieprijs, die de hele dag al ruim een half procent hoger staat, noteerde ook na het rapport van de OPEC in het groen.

Geef een reactie