--- ---

Update: Duitse industriele productie onder druk

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 07 december 2017

Economen rekenden op toename.

(ABM FN-Dow Jones) De Duitse industrie is in oktober op maandbasis tegen de verwachting in gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.

De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, daalde ten opzichte van september met 1,4 procent. Over september werd een daling van 0,9 procent gemeld, wat een verbetering was ten opzichte van de eerder gemelde daling van 1,6 procent. 

Economen hadden voor oktober gerekend op een toename van 0,7 procent.

Toch moet er volgens econoom Carsten Brzeski niet te veel waarde worden gehecht aan de daling. "De daling in oktober is simpelweg het gevolg van nationale feestdagen en lange weekenden", aldus Brzeski.

Zowel zachte als harde indicatoren wijzen volgens de econoom op een sterke stijging van de industriële productie in november. Ook was Brzeski goed te spreken over de ontwikkeling van de nieuwe industriële orders, zoals die woensdag bekend werden gemaakt. "De snelle stijging van de Duitse economie lijkt aan te houden", aldus de econoom van ING, die dan ook adviseerde de veiligheidsgordel om te houden.

Op jaarbasis steeg de industriële productie in oktober met 2,7 procent.

Update: om reactie ING toe te voegen.

Geef een reactie