--- ---

Fraude Imtech in Polen reikte verder dan tot nu toe bekend – media

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 07 december 2017

Fraudeproject in Polen viel rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van top bedrijf.

(ABM FN-Dow Jones) De fraude bij Imtech in Polen reikte veel verder dan tot nu toe bekend. Bovendien vond de fraude plaats onder de neus van de ex-top in Gouda, die altijd directe betrokkenheid met Polen heeft ontkend. Dat meldde het Financieele Dagblad donderdag op basis van eigen onderzoek, met inzage in tientallen tot nu toe onbekende documenten.

Half augustus 2015 werd het installatiebedrijf failliet verklaard, nadat het bedrijf 2,5 jaar eerder in de financiële problemen geraakte, vanwege problemen bij de bouw van het Poolse avonturenpark Adventure World Warsaw.

In 2013 maakte moederbedrijf Royal Imtech alleen gewag van ‘onregelmatigheden’ rond de financiering van het beruchte pretpark in Polen en van een omvangrijke fraude bij Imtech Duitsland. Het bedrijf vertelde er niet bij dat de top van Imtech Polen nepcontracten sloot met bedrijven om zichzelf en bevriende ondernemers te verrijken. Het ging om contracten met een gezamenlijke waarde van tientallen miljoenen euro's, zo meldt de krant.

Het bestaan van de documenten is volgens het FD nieuw voor de curatoren die het faillissement van Royal Imtech onderzoeken, zo laten zij desgevraagd weten. De curatoren hebben tot nu toe geen conclusies getrokken over de verantwoordelijkheid van oud-betrokkenen. Eén van de curatoren Jeroen Princen zegt dat "het voor de curatoren van primair belang is of de top in Gouda wist of had kunnen weten over Imtech Polen en het pretparkproject".

Uit eigen onderzoek van de curatoren is volgens het FD bovendien gebleken dat het Poolse dochterbedrijf rechtstreeks onder het hoofdkantoor in Gouda viel en niet onder Imtech Duitsland, zoals eerder door Imtech steeds is beweerd. De komende weken reconstrueert de krant de fraude bij Imtech Polen tot in detail.

Geef een reactie