--- ---

Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 07 december 2017

Druk op euro.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 387,21 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,4 procent op 13.046,10 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.384,65 punten. De Britse FTSE 100 noteerde vlak op 7.351,41 punten.

Volgens marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities staat de euro donderdagochtend onder druk, vanwege de stijgende dollar, waarbij handelaren zich richten op de weerstand op 1,18. "Zowel de euro als het Britse pond stonden gisteren in het rood na een mini-rally van de dollar", aldus Anthis. "De euro daalde tot onder de 1,18 en schommelt nog steeds rond dit niveau. De belangrijke vraag is of handelaren dit als een koopmoment zullen zien of niet", voegde hij toe.

De euro/dollar noteerde op 1,1778. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1802 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1795 op de borden. 

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de economisch groei in de eurozone in het derde kwartaal licht is vertraagd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal op kwartaalbasis 0,6 procent, tegen een groei van 0,7 procent een kwartaal eerder. Het groeicijfer was een bevestiging van het voorlopige cijfer dat vorige maand door Eurostat werd gepubliceerd.

De Duitse industrie is in oktober op maandbasis onverwacht gedaald. Sprake was van een daling van 1,4 procent. Op jaarbasis steeg de industriële productie echter met 2,7 procent. Toch moet er volgens econoom Carsten Brzeski van ING niet te veel waarde worden gehecht aan de daling. "De daling in oktober is simpelweg het gevolg van nationale feestdagen en lange weekenden", aldus Brzeski, die uiterst optimistisch blijft over de vooruitzciten voor Duitsland.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 56,25 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 61,67 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Mijnbouwers stonden donderdagochtend onder druk. Rio Tinto noteerde rond het middaguur 1,4 procent lager, Anglo American verloor 0,9 procent en Fesnillo noteerde vlak. BHP Billiton leverde 0,3 procent in.

Het Britse Sky noteerde rond het middaguur 1,8 procent hoger, na berichten dat aandeelhouder 21st Century Fox op het punt staat een deal te sluiten met Walt Disney over de verkoop van een aantal onderdelen.

De Franse supermarktketen Carrefour daalde 3,1 procent, nadat Bernstein het advies op de retailer verlaagde van Marketperform naar Underperform.

Ladbrokes Coral Group steeg 24,7 procent. Het wedkantoor voert gesprekken met GVC over een eventuele overname door deze laatste voor een bedrag van bijna 4 miljard pond. GVC steeg 5,1 procent.

Intrum Justitia won 8,9 procent. Het Zweeds incassobedrijf publiceerde een positieve strategie-update.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag vlak op 2.629,27 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het rood op 24.140,91 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 6.776,38 punten. 

Geef een reactie