--- ---

BAM en VolkerWessels nemen flink verlies op OpenIJ

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 06 december 2017

BAM verlaagt outlook 2017.

(ABM FN-Dow Jones) BAM en VolkerWessels hebben woensdag een flinke extra provisie aangekondigd op het OpenIJ project in IJmuiden.

Het betreft een opdracht van Rijkswaterstaat met een contractwaarde van ongeveer 600 miljoen euro. De twee bouwers werken hieraan in een joint venture waarin zij beide een belang van 50 procent hebben.

BAM meldde woensdag een extra provisie van circa 55 miljoen euro te nemen op het project. Bij VolkerWessels gaat het om een "substantieel" bedrag. In een toelichting wilde een woordvoerder van VolkerWessels nog toevoegen dat de totale provisie op het project voor de bouwer 69 miljoen euro bedraagt.

Het additionele verlies wordt met name veroorzaakt door het noodzakelijke herontwerp van twee caissons, die tot hogere kosten leiden bij de constructie.

"Het verwachte verlies op de bouw is hoger dan aanvankelijk voorzien", aldus VolkerWessels woensdag. "We zijn erg teleurgesteld", vulde CEO Rob van Wingerden van BAM aan.

Het extra verlies, dat BAM in het vierde kwartaal in de boeken verantwoordt, zorgt ervoor dat de bouwer verwacht dat het aangepast resultaat voor belastingen in 2017 substantieel lager zal uitvallen dan in 2016. Ondank deze tegenvaller denkt topman Van Wingerden dat BAM nog altijd op de juiste koers zit om de strategische ambities te realiseren.

VolkerWessels zei ondanks de extra provisie te blijven vasthouden aan de eerder afgegeven outlook voor 2017. Dit bekent dat de EBITDA en de nettowinst uit voortgezette activiteiten zullen stijgen. Daarbij zal de EBITDA-marge in lijn liggen met de doelstellingen voor de middellange termijn.

Geef een reactie