Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 1 december 2017 19:19

Uitgelicht: ASML, ASMI en Besi onder druk

(ABM FN-Dow Jones) Afgezien van individuele nieuwsontwikkelingen rond ASML, Besi en ASMI stond de chipsector de afgelopen handelsweek als geheel onder druk. ASML sloot op weekbasis 7,5 procent lager, ASM International verloor 6,8 procent en BE Semiconductor Industries leverde 7,7 procent in. 

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG begon het afgelopen week in de Verenigde Staten, waar beleggers anticiperend op de goedkeuring in de Amerikaanse Senaat van de nieuwe belastingwet hun posities in de techfondsen van de hand deden en overstapten naar de financials, omdat de verwachting is dat de financiële sector het meest zal profiteren van de fiscale voordelen in Amerika na invoering van de nieuwe belastingwet.

De meeste techbedrijven hebben volgens Van der Does, in tegenstelling tot de banken, vaak vestigingen in het buitenland om daar gebruik te kunnen maken van ruimhartige fiscale voordelen, waardoor de Amerikaanse belastinghervormingen in de Verenigde Staten voor hen veel minder effect zullen sorteren dan bijvoorbeeld voor Amerikaanse banken. "Daarnaast is het overigens de vraag hoe lang deze buitenlandse belastingconstructies nog door mogen gaan", voegde de analist toe.

De reden dat met name de chipsector de afgelopen week door deze verschuiving zo getroffen werd, is volgens de analist ook omdat deze sector het afgelopen jaar enorm is gegroeid en de aandelen fors in waarde zijn gestegen, "wat ook gerechtvaardigd is, aangezien de resultaten in de sector goed zijn", aldus Van der Does. 

ASML steeg sinds het begin van dit jaar 35 procent, ASMI won 34 procent en Besi noteert zelfs circa 110 procent hoger.

Daarnaast wees de analist op de recente discussie of de aandelenmarkten in het algemeen en de techsector in het bijzonder niet te ver zijn doorgeschoten qua waarderingen, "wat overigens weer aanzet tot winstnemingen", aldus Van der Does.

Op individueel vlak kon Besi deze week rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de Duivense toeleverancier van de halfgeleider sector voor 175 miljoen euro aan converteerbare obligaties uitgaf, waarmee het bedrijf volgens analist Edwin de Jong van NIBC zijn financiële slagkracht verder vergroot. De uitgifte zorgde voor druk op de koers. Beleggers stonden evenwel te dringen om de obligatie te kopen. Besi rekende op 125 miljoen euro, maar vanwege het enorme enthousiasme onder beleggers werd dit bedrag met 50 miljoen euro verhoogd.

De opbrengst zal Besi naar eigen zeggen gebruiken voor een nieuwe generatie verpakkingstechnologie en ter versterking van de Aziatische activiteiten. Ook kan Besi de opbrengst aanwenden voor algemene doeleinden, zoals overnames en de inkoop van eigen aandelen. NIBC verwacht dat de Duivense onderneming het geld echter vooral zal gebruiken om acquisities te doen. Analist De Jong mikte eerder op bedrijven als het Duitse Suss Microtec, maar dankzij de nieuwe obligatie kan inmiddels ook worden gedacht aan grote overnameprooien in bijvoorbeeld Azië. Kijkend naar het verleden is De Jong niet bang dat Besi zich zal laten verleiden om te veel te betalen bij een overname. Daarbij benadrukte De Jong dat aandeelhouders van Besi pas hoeven te vrezen voor verwatering bij een koers van ruim boven de 90 euro.

De Jong meldde donderdag ook dat de beleggersdag van Applied Materials een steun in de rug was voor ASMI. "De beleggersdag van Applied Materials toonde dat de marktomstandigheden aanhoudend positief blijven dankzij grote trends als big data en kunstmatige intelligentie", zei de analist. "De steeds verfijndere chiptechnologie die hiervoor nodig is, is vooral goed nieuws voor ASM International", voegde hij toe. "Als de kansen voor Applied Materials stijgen, dan geldt dit ook voor ASMI", concludeerde hij. Op een roadshow deze week liet ASMI volgens NIBC een zelfverzekerde indruk achter "en we kregen niet het gevoel dat de markt tegen van zwakte laat zien".

Tot slot werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse chipproducent Intel deze week zijn belang in ASML heeft verlaagd. Intel meldde bij de Autoriteit Financiële Markten een kapitaalbelang van 4,96 procent met eenzelfde stemrecht in ASML. Op 9 juni dit jaar meldde Intel nog een kapitaalbelang van 9,96 procent met een dito stemrecht. In 2012 nam Intel een belang van 15 procent in ASML. Dit was bedoeld om de ontwikkeling van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet, kortweg EUV, te versnellen. Nu de lock-up op deze aandelen al geruime tijd is verlopen, is Intel bezig het belang te verkleinen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken