Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 20 november 2017 13:00

Groei alternatieve beleggingen zet door

(ABM FN-Dow Jones) Het beheerd vermogen van alternatieve beleggingsfondsen groeide in het afgelopen kwartaal opnieuw fors, waardoor de groei sinds 2014 inmiddels 73 procent bedraagt. Dat bleek maandag uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

Alternatieve beleggingen groeiden met 5 procent of 7,5 miljard euro tot 150 miljard euro in het derde kwartaal, volgens de cijfers.

Deze 'overige' categorie is daarmee nu goed voor ruim een zesde van het totale beheerde vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen. 

Het totale beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen steeg in het derde kwartaal ook, met bijna 3 procent tot 870 miljard euro. Van deze stijging met 24 miljard euro was 18 miljard netto-inleg. Daarvan ging 6,8 miljard euro naar aandelenfondsen, 6,2 miljard naar obligaties en 4,3 miljard naar overige fondsen. 

Alternatieve beleggingen zijn bijvoorbeeld private equity, hedgestrategieën, woninghypotheken, grondstoffen en infrastructuur. 

Private equity is goed voor 35 miljard euro, maar wordt snel ingehaald door woninghypotheken, met inmiddels 32 miljard euro. Ook grondstoffen- en infrastructuurfondsen zitten in de lift. Hedgefondsen zijn de afgelopen jaren stabiel of licht dalend.

De groei van deze 'overige' categorie hangt volgens DNB samen met de lage rente, waardoor investeerders op zoek gaan naar beleggingen die een beter rendement bieden. Een andere reden om in alternatieve categorieën te beleggen is het veronderstelde diversificatievoordeel, omdat de koersbewegingen minder sterk onderling zouden samenhangen dan beursgenoteerde aandelen en obligaties.  

Waardestijgingen van onder andere aandelen, obligaties en grondstoffen droegen 19 miljard bij aan het beleggingsresultaat in het derde kwartaal. Deze koerswinsten werden voor een deel tenietgedaan door negatieve wisselkoerseffecten ter waarde van 13 miljard euro, aldus DNB. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

mei 25, 2020

Laag handelsvolume in Amsterdam | 25 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX