--- ---

Europese beurzen sluiten lager

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 14 november 2017

Stroom aan groeicijfers en inflatiedata

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag in de loop van de dag weggezakt en sloten opnieuw lager, nadat de euro sterk steeg na groeicijfers uit de eurozone.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,6 lager op 383,86 punten, de Duitse DAX eindigde met een verlies van 0,3 procent op 13.033,48 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 5.315,58 punten. De Britse FTSE 100 noteerde onveranderd op 7.414,42 punten.

De euro/dollar steeg flink naar 1,1764. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1688 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1667 op de borden.  

De sterke euro zette aandelen van exporterende bedrijven onder druk, omdat hun producten hierdoor duurder worden in het buitenland. 

De dollar stond intussen onder druk door aanhoudende zorgen over een mogelijke vertraging van een geplande belastingverlaging in de Verenigde Staten.

De economie van de eurozone groeide in het derde kwartaal met 0,6 procent, bleek dinsdag, wat de groei op jaarbasis op 2,5 procent bracht. De industriële productie van de eurozone daalde in september met 0,6 procent.

 De Duitse economie groeide op jaarbasis met 3,3 procent in het derde kwartaal en de Italiaanse met 1,8 procent. 

De Britse inflatie bedroeg 3,0 procent op jaarbasis. De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment verbeterde in november, maar minder sterk dan voorzien.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 2,1 procent tot 55,58 dollar, terwijl een januari-future Brent 2,0 procent lager bewoog op 61,91 dollar.

Bedrijfsnieuws

Mijnbouwers stonden onder druk door zorgen over groei in China. De industriële productie in China vertraagde in oktober, terwijl er ook minder huizen werden verkocht en in aanbouw genomen. Anglo American verloor 1,6 procent en BHP Billiton ging 1,4 procent in het rood. ArcelorMittal werd zelfs 5 procent goedkoper.

Het Duitse staalconcern Salzgitter boekte in de eerste negen maanden van 2017 een hogere omzet en winst. Het aandeel sloot 1,9 procent lager.

Altice was de grootste verliezer op de Europese beurzen. Het fonds verloor 13,2 procent. Morgan Stanley verlaagde het koersdoel met 7 euro naar 13,50 euro. Handelaren wezen naar de obligatiemarkt, waar het zwaar gefinancierde Altice stevige klappen kregen. Inmiddels is de koers van het aandeel dit jaar al ruimschoots gehalveerd.

Tesco steeg 5,3 procent. De Britse supermarktketen kreeg goedkeuring van de Britse mededingingsautoriteiten voer de fusie met Booker Group. Booker won vijf procent.

Vodafone steeg 5,1 procent, nadat het Britse telecombedrijf in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar een verlies wist om te buigen in een winst, terwijl de omzet daalde.

Infineon won 2,7 procent. De Duitse chipmaker rapporteerde over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een lagere nettowinst op een hogere omzet.

Levensmiddelenconcern Henkel daalde 4,3 procent. Het Duitse bedrijf boekte in het derde kwartaal een hogere omzet en operationele winst en verscherpte zijn outlook.

RWE heeft in de eerste negen maanden van 2017 meer winst behaald en herhaalde de outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel daalde 5,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het sluiten van de Europese beurzen kleine verliezen.  

De Dow Jones index daalde 0,2 procent. De breder samengestelde S&P 500 index en Nasdaq index koersten elk 0,3 procent in het rood.

Geef een reactie